• 23 Юли 2024 |
 •  USD / BGN 1.7963
 •  GBP / BGN 2.3224
 •  CHF / BGN 2.0224
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 23°C

Е-ваучерът за храна измести хартиения плавно

Е-ваучерът за храна измести хартиения плавно

/КРОСС/ Дигитализацията на ваучерите за храна е увеличила интереса на бизнеса да предоставя най-популярната социална придобивка у нас, показват наблюдения на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България.

Най-вероятно ще има нужда сумата, предоставена във вид на ваучери за храна, да се увеличи догодина, коментира в интервю за БТА Таня Обущарова, главен секретар на асоциацията.

По думите й горе-долу половината от наличните за тази година квоти са използвани за шестмесечието, което показва, че за момента ситуацията е оптимална. За 2024 година общият таван е 1,6 млрд. лева, а на работник - до 200 лева месечно.

Според Таня Обущарова може да се обсъжда увеличаване на тази необлагаема стойност, която не е променяна от началото на 2022 година насам. От последното й увеличение цените на храните се повишиха значително, аргументира се тя.

Наблюденията на асоциацията сочат още, че по-голяма част от работодателите средно предоставят над 150-160 лева на служител.

От 1 юли хартиеният ваучер вече е в историята и се издават само електронни. Голямото им предимство за потребителя е, че с тях може да се плаща на пос терминал в търговските обекти дори за малки суми. Работодателите пък спестяват разходи по администриране. Остава вариант, ако сумата на ваучера не достига, да се доплати с банкова карта или в брой.

От началото на януари досега действаше смесен режим, в който работодателите можеха да избират дали да предоставят ваучери на хартия, или електронни. 

По данни на асоциацията повече от две трети от работодателите са преминали към електронни ваучери, като това се е случило плавно от януари досега.

"Много от работодателите чакаха тази промяна от доста дълго време и болшинството от тях още в първите месеци на дигитализацията преминаха на електронни ваучери, други изчакваха последния момент по различни причини", коментира Таня Обущарова.

Нашите наблюдения са, че като цяло промяната се възприема доста добре и повечето работодатели са готови за нея. Единици са тези, които имат някакви притеснения, допълни главният секретар на асоциацията.

През първите месеци на 2024 г. операторите са сключвали договори с много голям брой търговски обекти и като цяло няма проблем с мрежата - тя е съразмерна на съществуващата за хартиените ваучери.

Таня Обущарова посочи предимството за търговците: "Те трябваше да събират и съхраняват тези ваучери на хартиен носител, и да ги изпращат на операторите на ваучери за храна, след което ги осребрявахме по банков път до 20 дни след получаване. Сега, когато служителите платят с електронен ваучер на пос терминал, търговските обекти получават средствата почти веднага, със забавянето, което е нормално за останалите видове банкови карти".

В средата на годината по-големият процент от хартиените ваучери вече е похарчен.

"Хората, които имат все още хартиени ваучери, не трябва да се притесняват, те могат да ги използват до края на срока им на валидност, който е посочен върху тях.

Наблюденията ни са, че ваучерите като цяло се харчат почти веднага, до месец-два след получаването", каза Обущарова.

Карта или приложение?

И двете. По наши наблюдения и служителите, и работодателите предпочитат да имат и двата вида инструмент - така могат да са по-гъвкави и повече членове на семейството да използват ваучерите, каза тя.

По думите на Обущарова потребителите доста високо оценяват наличието на мобилно приложение, защото в него могат да следят наличността, трансакциите, които правят, къде са похарчили парите си и на каква стойност са купили храна. Съответно, ако има някакъв проблем, веднага да разберат и да сигнализират на оператора.

Имаме много положителна обратна връзка, че това е съществено предимство и удобство. В приложенията, които операторите предоставят, дори може да има допълнителни функции - списък с магазинната мрежа, някакви отстъпки и предложения към служителите например, допълни тя.

Разходите за е-ваучера

Както и до момента, това е социална придобивка и е абсолютно безплатна за работниците. Разходите за издаване и поддръжка се поемат изцяло от работодателя.

"Разбира се, това е свързано с инвестиция, но не бих казала, че е значителна за работодателите предвид спестяванията, които те реализират от данъци и осигуровки, и най-вече от удовлетвореността на своите служители. По този начин работодателите мотивират допълнително работниците си и увеличават тяхната покупателна способност", каза главният секретар на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България.

Изискване към фирмите е да предоставят еднаква сума на всички свои служители. Средствата по картата не могат да бъдат теглени на банкомат или да се прехвърлят по банкова сметка.

Електронните ваучери могат да се използват само в търговски обекти, сключили договор със съответния оператор на ваучери и приемащи плащания на пос терминал. С тях може да се купуват единствено храна и хранителни продукти, припомнят от асоциацията.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Накратко - подготовка на стадото да свиква със CBDC. И както винаги е много модерно, удобно, достъпно, иновативно. Пътят към ада е постлан с добри намерения, опакован е в красиви рекламни слогани и се поддържа от пътностроителната фирма на глобалистите "Златен милиард" АД.

10.07.2024 18:48:24

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.