• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Милен Велчев: Никой не може да очаква от едно ново правителство да намали пенсиите

Милен Велчев: Никой не може да очаква от едно ново правителство да намали пенсиите

/КРОСС/ Аз смятам че приоритетите, които бяха очертани на преговорите са правилни. Друг въпрос е дали те ще бъдат вместени в следващия бюджет и едно от нещата което прави впечатление е, че дефицитът за догодина ще бъде увеличен спрямо планирания за тази година. Не е краят на света един такъв дефицит, но все пак в ЕС е прието, че през тези години могат да се правят изключения. Според мен през тази година започнахме да излизаме от кризата, но не изглеждаше така в началото на годината. Това каза Милен Велчев в сутрешния блок на БНТ "Денят започва".

Следва всяко правителство да положи усилия по намаляването на дефицита, стига икономиката да продължи да излиза от кризата. В тези условия да планираме продължаващ дефицит не е много разумно, обясни Милен Велчев.

Никой не може да очаква от едно ново правителство да намали пенсиите. Увеличението на пенсиите през 2022 година е значителен разход, който следва да бъде компенсиран с намаление на други разходи. Тези пари не идват от въздуха, тях ще ги плащат един ден нашите деца, поясни Велчев.

Основният скелет на бюджета вече е изготвен навреме, до края на януари в него трябва да се впишат новите политики. Доста фини щрихи ще трябва да бъдат променени или нанесени наново. Не е проблем, че бюджетът не е приет, ако става дума само за един месец, защото в хода на месец могат да се направят разходите спрямо заложените в тазгодишния бюджет и нищо конкретно няма нужда да бъде променено преди края на месеца, коментира Милен Велчев.

Не зная какво мисли обществото за влизането ни в Еврозоната, но ако сериозно се замисли за плюсовете и минусите, то ще се съгласи с мнението и на политическия елит и на всички наши партньори от еврозоната, каза Велчев. Той заяви още, че инфлацията не е свързана с влизането в еврозоната. Предимствата са много по-големи, това ще помогне на икономиката ни още по-добре да се интегрира в сърцевината на ЕС и ще ни гарантира по-висок растеж с години напред, допълни той.

Въвеждането на еврото той коментира така. Надявам се, че съществува национален консенсус по този въпрос. За съжаление по ред причини предишните правителства не успяха да намерят воля и подкрепа в ЕС, за да реализират тази политическа цел и се надявам това да стане сега. Въвеждането на еврото до две години е реалистично, според Велчев.

Финансистът заяви още, че е важно да има правителство, защото едно правителство може да работи нормално, когато има приета законодателна програма в Народното събрание.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.