• 11 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Васил Велев: Притеснително е, че не се води разговор как са ускорим икономическия растеж

Васил Велев: Притеснително е, че не се води разговор как са ускорим икономическия растеж

/КРОСС/ Притеснително е, че не се води разговор как са ускорим икономическия растеж, а се стига до въпроса дали е добре да харчим толкова много пари, които нямаме и дали е по-добре да се придържаме към по-консервативна фискална политика и да харчим в разумни граници. Тук има две заблуди, едната е, че ако продължаваме с 3% дефицит и расте БВП, съотношението на дълга към БВП ще си остане същото, като новата нула е -3. Това не е вярно. За да остане съотношението дълг към БВП 20% трябва БВП да расте с 15% годишно, ако дефицитът е 3%. При политика -3% и ръст от 3% дългът ще се увеличи от 21% на 28% към БВП към 2026 г., а в абсолютен размер ще се увеличи с близо 30 млрд. лв., и лихвите ще се увеличат близо 4 пъти. Втората заблуда е, че парите се влагат в растеж. Това каза Васил Велев, председател на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България, в студиото на „Денят на живо" по NOVA NEWS.

В годините, в които имахме най-голям растеж, имахме бюджет с излишъци, имахме публични инвестиции към БВП много по-големи от тези, които сега се залагат, имаше и ръст на БВП от 6-7% и ръст на заплатите от 15-20% , без да правим такива дефицити, каза той.

Взимаме огромни дългове, правим дефицит от над 6 млрд. лв. и казваме, че го влагаме в публични инвестиции, а те са 10 млрд. лв., обясни експертът. Но голяма част от парите са по еврофондове и 10 млрд. лв. са 5% към БВП, допълни той, като посочи, че преди сме имали над 5% без да взимаме дълг.

Няма буфери, а приходите са планирани много напрегнато, заложен е силно оптимистичен ръст на БВП, а  икономиката се забавя, каза експертът.

Рискът да се отдалечим от еврозоната е тъй като при нас инфлацията е по-голяма от тази, която трябва да бъде, съгласно критериите, каза Велев и посочи, че по вторият показател, бюджетния дефицит, не се изпълнят условията, а това ще е решаващо. Василев обясни, че не са подкрепили бюджета, тъй като той ще пречка по пътя на страната ни към еврозоната.

Велев коментира и данъка „донос-бонус", като посочи, че се отварят широко вратите за саморазправи. Той е на мнение, че ДДС-то трябва да бъде еднакво за всички.

Най-добре за България е „Лукойл" да работи в оптимален режим, да продава на добри цени качествени горива, да печели добре и да плаща данъците в страната, смята Велев.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Пич, кой и с кого да го води този разговор? Събрали са се идиот до идиота и на всичките логиката е геополитически формирана. Никой не го интересува родната икономика, освен бизнеса. Политиците си получават парите от фондациите на ПосолствоТо и не са нито компетентни нито заинтересовани. Техните задачи са други. Дори когато си правят труда да изтъкват аргументи, логиката им е сбъркана и демонстрират поразителни липси на знания. На тези от приказване не им остава време за мислене.

09.12.2023 20:17:40

Анонимен

Васил Велев: Притеснително е, че не се води разговор как са ускорим икономическия растеж-то държавата е фалирала, тоя за икономически растеж дудне.

09.12.2023 13:01:01

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.