• 22 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8003
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 1.9788
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Владимир Величков: БТР-ите, които България предоставя на Украйна могат да служат за охрана на нашата граница

Владимир Величков: БТР-ите, които България предоставя на Украйна могат да служат за охрана на нашата граница

/КРОСС/ БТР-ите, които България предоставя на Украйна, са много стари и могат да издържат единствено на огън с автомати, максимум с картечница, ако не им се сложи специална активна защита. Но те могат да служат за охрана на нашата граница с Турция, например. Това каза Владимир Величков - секретар на Комисията за контрол на оръжията, в предаването „Говори сега" по БНТ.

Състоянието на тези БТР-и по думите му е много добро и цената им в Африка например е между 100 и 160 хиляди долара. По думите му, ако се направи модернизация на тези машини, която ще струва около 50-60 хиляди долара, цената им може да скочи от 200 до 240 хиляди долара. „Всеки може да умножи, да се види за какво става дума, какво може да се продаде, да се вкарат пари в бюджета", обясни Величков.

Зенитно-ракетните комплекси, които страната ни може да предостави на Украйна, също са много стари. Те обаче могат да служат на Българската армия, смята той.

Той коментира и информацията за стоки с двойна употреба, които минават през българо-турската граница за Азербайджан и Русия. Една и съща комисия контролира стоките с двойна употреба и оръжията, обясни Величков. Контролът във всяка една държава, особено в рамките на ЕС, е много строг. „Ако примерно германската страна ги е дала на България, знае се кой в България ще ги използва и за какво. Минало е контрол, има наблюдение, има постконтрол. Ако Турция е получател на стоката, тогава ще отидат директно от Германия", обясни той.

БНТ, „Говори сега"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

При масовото навлизане на дроновете при въздушно нападение всяка една ПВО система, каквато и да е тя ще е от полза. Тук от значение е количеството на системите.

10.12.2023 22:08:20

Анонимен

Ами тогава тези, които дариха БТР-ите на Украйна са за съд за ощетяване на държавата в големи размери.

10.12.2023 11:33:32

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.