• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Министър Милошев проведе среща с представителите на туристическия бранш в курорта Велинград

Министър Милошев проведе среща с представителите на туристическия бранш в курорта Велинград

/КРОСС/ Велинград е европейски модел за бързо и динамично развиващ се град, а неговото бъдеще е климатолечението, балнеологията, СПА и медицинският туризъм. Около тази позиция се обединиха представителите на туристическия сектор, местните власти и държавата по време на среща във Велинград с министъра на туризма Евтим Милошев. Министър Милошев беше в града, който от 15 години носи титлата СПА столица на Балканите, по покана на Златко Златанов, председател на Сдружение на хотелиери и ресторантьори - Велинград и Западни Родопи - местната организация, регионална структура на БХРА.

В срещата се включиха заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, областният управител на Област Пазарджик Валентина Кайтазова, кметовете на Велинград, Ракитово, Батак, председателят на БАЗ Ричард Алибегов, директорът на местната професионална гимназия по туризъм "Алеко Константинов" Любка Байлова, хотелиери, ресторантьори и други професионалисти в сферата на туристическия бизнес.

На срещата стана ясно, че 85 процента от работещото население на Велинград е заето в хотелиерството, балнеологията и съпътстващите туристически дейности.

"Ние сме тук при вас, защото българският туризъм не е само морето. Велинград е един много добре развит курорт, активно развиващ се град, който направи чудеса през последните години със своя сериозен растеж в туризма и мога да кажа, че напълно заслужихте званието СПА столица на Балканите, благодарение на вашите усилия, енергия и професионализъм. Това, което сте постигнали, е много вдъхновяващо, с визия и концепция." С тези думи министър Евтим Милошев се обърна към присъстващите в залата. Той подчерта, че изобилието от термални лечебни води дава едно невероятно предимство на града, а теснолинейката е емблема, която представлява национално богатство, което трябва да бъде опазено и да остане част от облика и туристическия продукт на Велинград.

Кметът на Велинград д-р Костадин Коев приветства министъра и пожела добро взаимодействие между местната власт, бизнеса и държавата.

"Екипът на Министерството на туризма винаги ще бъде във ваша подкрепа, защото Велинград предлага нещо много важно, което ние на административен език наричаме диверсификация на туристическия продукт", подчерта заместник-министър Ирена Георгиева.

 

Срещата предизвика широк интерес и бяха обсъдени редица въпроси и теми. Във фокуса на дискусиите попадна възможността градът сам да произвежда своите кадри в туризма, благодарение на успешно прилаганото дуално обучение в Професионалната гимназия по икономика и туризъм в града и тясното взаимодействие с бизнеса.

„Изключително е важно да изграждаме свои собствени кадри, когато сме изправени пред проблема с липсата на работна ръка. В момента бизнесът е изправен пред огромното усилие и много сложния процес да докарва работници от трети страни, които трябва да бъдат обучавани и които не говорят езика ни. Вместо това бихме могли да обърнем сериозно усилията си към това да подпомагаме местните училища по туризъм да изграждат свои собствени кадри", посочи министър Милошев.

 

Местната общност и бизнесът очертаха инфраструктурата като „глобалният проблем на Велинград" и поискаха съдействието на държавата за обновяването на символа на града - езерото Клептуза, което според тях ще даде тласък и реклама на курорта поне за 5 години напред. Кметът обясни, че заради цялостно недофинансиране, инфраструктурата на града страда. Той направи паралел с отпусканите средства за поддръжка на курорта сега и преди десетилетия и призова държавата да обърне специално внимание на курортите с национално значение, да има национална политика и воля. Поискаха и финансиране за теснолинейката, за да бъде поддържана и да продължи да съществува като знакова туристическа атракция.

Представителите на сектора поискаха също АПИ да разшири дефилето заради натоварения трафик и риска от катастрофи. Бе поискано и „връщането на Велинград в националния календар на събитията и националната ни реклама".

 

В рамките на пътуването си министър Милошев посети килимарски цех в село Костандово, който е истинска забележителност в района с уникатите, които създават местните жители. Той бе посрещнат от собствениците и лично от кмета на Ракитово Георги Холянов. Фабриката може да се похвали със своите реплики на оригинални старинни килими, мащабни репродукции на картини и гоблени, които изработват за дворци на английския кралски двор и които са се превърнали в декор на редица популярни световни и холивудски продукции. Освен че създаваме възможност за работа, мисията и същината на това, което правим, е да съхраняваме европейското културно наследство и да предлагаме на туристите възможността чрез нашите килими да се докоснат до историята и миналото, казват собствениците на килимарския цех. Цехът често е спирка и за чуждестранни групи туристи, които се запознават с майсторството на местните хора в този традиционен за България занаят.

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.