• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

С 40% са спаднали хоспитализираните заради ковид

С 40% са спаднали хоспитализираните заради ковид

/КРОСС/ По-строгите мерки, въведени през ноември, работят. С 40% са спаднали хоспитализираните хора, а с 16% - критичните случаи. Около 38% пък е спаднала общата регистрирана смъртност от НСИ, което е ключов показател и показа, че пандемията е основният фактор за надвишената смъртност в България. Това коментира в „Тази сутрин" математикът и анализатор Петър Велков. Той обаче предупреди, че все още сме на високи нива и когато се стартира от тях, при неспазване на мерките, много бързо пак може да се стигне до високи стойности.

Ключов показател тук е ефективната работа на системата по проследяване и карантиниране. В момента около 50 000 души всекидневно не са карантинирани от официално позитивните. Тоест 75% от активните случаи не са официално карантинирани. Разчита се само на тяхната отговорност и дисциплина, уточни Велков.

Системата по проследяване и тестване не беше подпомогната, което е неправилно и това е ключово, за да можеш да управляваш пандемията без затваряния, допълни той.

Ако системата работеше, със сигурност това щеше да доведе до намаляване на разпространението на вируса. Това е основно нещо, което прилагат най-успешните държави, каза още Петър Велков. Според него връщането на най-малките ученици в училище със сигурност ще увеличи разпространението на заразата.

Има вече случаи на позитивни учители и деца, така че това неминуемо ще доведе до ръст. Позитивното е, че не бяха върнати учениците от 5. до 12. клас, така че този ръст ще бъде по-бавен, смята математикът. Той е на мнение, че тази учебна година няма да е провалена.

Реално погледнато, колкото по-късно върнем учениците при по-ниски нива и при правилно управление на риска, толкова по-дълго те ще останат в присъствена форма на обучение и ще имаме една нелоша учебна година, на мнение е Петър Велков.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.