• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Директорът на НУКК с апетитни имоти за милиони евро

Директорът на НУКК с апетитни имоти за милиони евро

/КРОСС/ Националният комплекс по култура (НУКК) е създаден през 1976 г с идеята обучението и изкуството да са едно цяло. В далечната 1988 г за временно изпълняващ длъжността директор е назначена г-жа Величка Велянова. Това е най-продължителната „временно изпълняваща" се длъжност в историята на България.

През 2023 г, г-жа Велянова, все още е директор на Италианския лицей и все още е „временно изпълняващ длъжността", макар от 15 години да е в пенсионна възраст. През всичките тези години, НУКК се превърна от елитно училище до школо, в което вече освен да танцуват, на учениците не се обръща особено внимание. Дори училища в провинцията и в някои села в България са с по-висок бал от изпитите на матурите в сравнение с Лицея.

Това разбира се никак не притеснява г-жа Велянова. В момента нейното внимание е съсредоточено върху обявеният от Министерство на културата конкурс за нов директор, където в средата на февруари месец 2023 г трябва да бъде обявен нов ръководител на НУКК. Макар и 80 годишна, Величка Велянова няма намерение да слиза от поста и дори се е заела сериозно да търси подкрепа в лицето на висши магистрати, чийто деца се обучават в Националния комплекс по култура.

Особено впечатление на учителите прави честото присъствие в кабинета на директора на симпатична руса дама от прокуратурата.

Не безизвестният Спас Панчев, който е председател на ПП „ЗС - Ал. Стамболийски" и няколко мандата депутат от различни коалиционни формули, също горещо търси начини да подкрепи своята „приятелка" и да запази ръководната й позиция.

Интересен факт е, че през годините на „временно изпълняващ" длъжността директор, Величка Велянова и семейството й са се сдобили с куп апетитни имоти в столицата и страната. Обикновена справка в Агенция по вписванията показва, че само на името на Велянова има над 21 имоти, като част от тях е прехвърляла и продавала на едни и същи лица.

Прави впечатление, че тя и съпругът й Венцислав Пейков продават апартамент в Красно село с площ 111.340 кв на Фондация д-р Мария Монтесори. В същото време дъщеря й Зорница Пейкова и Фондация д-р Мария Монтесори продават парцел в Горна баня с площ от 11058.000 кв.м и поземлен имот в Столична община с площ от 12980.000 кв.м.

След това въпросната Фондация продава имот в Столична община на дъщерята на Велянова с площ 12890.000 кв. м. Зорница Пейкова също така е горд собственик на над 15 апетитни имота, от които 560 кв м. дворно място в кв. Лозенец, апартамент в центъра на София с площ от 127 кв.м, апартамент в кв. Овча купел с площ от 160 кв.м.

Докато дъщерята се задоволява с имоти в Столицата, властната й майка мечтае за жилище с изглед към морето. Разбира се, след толкова години директорски пост в Италианския лицей, мечтите започват да се сбъдват. Г-жа Величка Велянова се сдобива с апартаменти не къде да е, а в луксозния хотелски комплекс „Свети Тома" в гр. Созопол, местност Аркутино.

Чистият въздух е страст на директора в пенсионна възраст и Велянова купува парцел в Банкя с площ от 1060 кв. м. и апартамент отново в Банкя от скромните 120 кв. м. Но това далеч не е всичко. Възрастната дама купува и два апартамента в кв. Павлово от 134 кв.м и от 137 кв.м.

Любопитно е дали сделките за покупко-продажба на всички тези имоти на семейството на Велянова са изповядвани на реална себестойност или са укривани данъци, като са закупени на данъчна оценка?! Друг въпрос, който всички си задаваме, от къде са средствата на семейството за придобиване на така апетитни имоти?! Очевидно властта е сладка дори и на 80 години!

 

Автор: Радомир Маринов

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.