• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Newsweek: След облекчаване на санкциите срещу Куба, Байдън предприема подобна стъпка и към богатата на петрол Венецуела

Newsweek: След облекчаване на санкциите срещу Куба, Байдън предприема подобна стъпка и към богатата на петрол Венецуела

/КРОСС/ Само ден след облекчаване на поредица от ограничения срещу Куба, администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обяви подобен ход за богатата на петрол Венецуела, пише Newsweek, съобщава руската телевизия „RT“.

Във време, когато Съединените щати са загрижени предимно за Европа и Азия, тези последователни действия сигнализират за новия фокус на Вашингтон в Западното полукълбо.

Неназован висш служител на администрацията на Байдън каза пред репортери, че на базираната в Калифорния Chevron Corporation ще бъде позволено да преговаря с държавната петролна компания на Венецуела PDVSA за лиценз за евентуални бъдещи операции. Въпреки това ограниченията, които биха позволили на американска компания да прави бизнес в тази страна, все още не са отменени, съобщава изданието.

Както отбеляза неназован служител, на двете страни по същество е „разрешено само да преговарят“. Той добави също, че този ход е иницииран от подкрепяната от САЩ венецуелска опозиционна Унитарна платформа, водена от Хуан Гуайдо, когото САЩ и редица техни партньори признават за временен президент на страната, допълва вестникът.

Предишният американски лидер Доналд Тръмп, както припомня изданието, скъса отношенията си с президента на Венецуела Николас Мадуро през януари 2019 г. и наложи широки санкции срещу страната.

На въпрос дали решението е свързано с глобалната промяна в цените на петрола и газа, провокирана от антируските санкции на САЩ и техните съюзници заради въоръжения конфликт в Украйна, служителят каза, че вътрешните събития във Венецуела остават „Върховен приоритет“ на Америка.

 „Нашият фокус беше върху подкрепата на временното правителство и Унитарната платформа за преговори и принуждаване на режима да предприеме стъпки към свободни и честни избори“, каза служителят. „Върху това беше фокусът, а не петролният сектор или цените на петрола“. Висшият служител също добави, че администрацията „ще коригира политиката на санкциите съответно, за да увеличи или намали натиска въз основа на амбициозни, конкретни и необратими резултати, които ще позволят на венецуелския народ да определи бъдещето на своята страна чрез демократични избори“, пише вестникът.

Когато става дума за позицията на САЩ за Куба и Венецуела, мнението на световната общност все още е разделено, се посочва в статията. Миналата година беше белязана от поредното почти единодушно гласуване на Общото събрание на ООН за осъждане на дългогодишните санкции на САЩ срещу Куба.

Освен това Николас Мадуро все още е признат за венецуелски лидер от редица влиятелни сили, включително не само опонентите на САЩ Китай и Русия, но и такива партньори на Вашингтон като Индия и Турция, както и ООН, припомня изданието.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

тъпомчери не останаха! в тъпити чутури джурнал!!!

20.05.2022 18:35:38

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.