• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Проблем: Спрях да пуша. Защо венците ми кървят?

Проблем: Спрях да пуша. Защо венците ми кървят?

/КРОСС/ Зъбните проблеми често остават скрити до момента, в който не решите да спрете да пушите или да преминете на бездимна алтернатива.

Никотинов глад, раздразнение, напълняване заради неподозиран апетит, натрапчиви мисли за цигара със сутрешното кафе. Спирането на цигарите е едно от най-умните неща, което можете да направите, но само човек, който опитва да ги откаже, знае колко неприятни последици съпътстват здравословното решение. Наред с изброените, част от пушачите имат и друг „страничен ефект“, който звучи стряскащо в първия момент.

„Спрях цигарите и венците ми започнаха да кървят.“ Този опит могат да ви разкажат някои бивши пушачи и хора, които използват бездимни устройства като по-добра алтернатива. А каква е причината? Специалистите са категорични,

че пушенето често „прикрива“ зъбните проблеми

и то до момента, в който не решите да спрете да пушите или да преминете на бездимна алтернатива. Кървенето може да се породи от факта, че преди това е имало неизлекувано хронично възпаление, а не, защото ползваните продукти са причина, казват експертите.

“Причината за кървене от чисто физиологична гледна точка би могла да бъде поради по-нормалното кръвоснабдяване и отделяне на венечна течност при употреба на бездимни цигари, вследствие на което предишни хронични пародонтални заболявания да излязат на преден план”, обяснява стоматологът д-р Димитър Ковачев.

Както е известно, освен сърдечно-съдовата система и белите дробове, тютюнопушенето уврежда и устната кухина и зъбите. Пушенето на цигари е един от основните фактори за развитието на заболявания като пародонтит или гингивит.

При пушачите се натрупва и повече зъбен камък и ако не се вземат мерки за неговото отсраняване, той води до възпаления на венците. Това пък може да доведе до разрушаване на тъканите, поддържащи зъбите и костта. Когато това се случи, венецът се отдръпва от зъбите и се оформят джобове.

При пушачите се наблюдават по-дълбоки джобове в сравнение с непушачите и тези джобове се пълнят с още повече плака и токсини от бактериите, което засилва възпалението. С времето може да се стигне и до разклащане на зъба и неговата загуба.

Топлината от пушенето на цигари също оказва влияние и уврежда венците и гърлото на пушачите, като венците изграждат защитно покритие върху по-старата тъкан. То също прикрива болезнените странични ефекти в устата на пушача и затова той може да не знае, че има такива проблеми, преди да спре да пуши.

Лекарите: Обърнете внимание на зъбите си, когато спрете цигарите

Друг ефект след спирането на цигарите или преминаването на бездимна алтернатива, е подобреното оросяване в лигавицата. Това също може да доведе до кървене на венците, ако не е извършено първоначално почистване или лечение на причинените от пушенето предишни здравни заболявания.

Според някои експерти увеличеното кървене при отказ от пушене доказва „обратимостта на ефектите от пушенето“. Ако венците ви кървят, това най-вероятно е временно, но най-добре е да се обърнете към зъболекар за лечение, съветват те.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Много бързаш, пич. Последиците от пушенето отшумяват за около 15 години.

03.03.2020 12:07:45

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.