• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

44-ма са заразените до момента от коронавирус медици във Видин

 44-ма са заразените до момента от коронавирус медици във Видин

/КРОСС/ Почти 170 са заразените до момента от коронавирус жители на Видин, 44-ма са медици. Според статистиката, градът е рекордьор с най-много болни медицински лица. Местната болница е заплашена да спре работа, а областният управител отправи тези дни апел за помощ от държавата.

Всичко започва в средата на април. Заразява се лекар от неврологичното отделение. След още положителни проби на персонала там, то спира приема на пациенти. Следват заразени медици и от други отделения. Ресурсът е недостатъчен, болницата има нужда от персонал.

Особено медицински лица - висш медицински персонал, медицински лаборанти, обявява д-р Ивета Найденова, прокурист на МБАЛ - Видин.

Дни по-късно пламва домът за стари хора във видинското село Гара Орешец. Първият заразен оттам наскоро е изписан именно от неврологичното отделение.

Само за дни, докато заразените в Гара Орешец се увеличават, вирусът влиза и в център за настаняване от семеен тип във Видин, после и в дом за стари хора в Кула, където първият заразен също е бил на лечение във видинската болница.

Местните власти са категорични, че огнището на разпространяване на COVID-19 е областната болница.

Нараства броят на заразените медици, налага се пълна и спешна дезинфекция на лечебното заведение. С тази цел там влиза екип на Военномедицинска академия.

В доболничната помощ във Видин работят над 80 медици. На призивите да помогнат на колегите си от болницата, няма отзовали се.

На този фон само за последния месец, молби за напускане са подали 30 души от персонала на видинската болница.

Според областния управител Момчил Станков причината за разпространението на заразата в УМБАЛ „Св. Петка" не е била липсата на предпазни средства, защото „нямаше голям брой предпазни средства, но бяха достатъчни". Станков отбеляза, че Видин се намира на две граници с интензивен трафик и това също, според него, е спомогнало за разпространението на коронавируса в областта.

Не можем да посочим с пръст кой е виновен, случили са се нещата, сега въпросът е да ги парираме, заяви той. Дезинфекцията в нашата болница не върви по този начин, по който трябва да бъде, защото освен медицински персонал и много пациенти продължаваха да се заразяват, разкри областният управител.

Нещата се променят, след като в УМБАЛ „Св. Петка" е направена дезинфекция от екип на ВМА с полк. доц. Андрей Галев. За 72 часа имаме само една положителна проба, заяви Станков.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.