• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Инж. Златин Крумов и кметът на Видин откриха юбилейна плоча на жп гара Видин

Инж. Златин Крумов и кметът на Видин откриха юбилейна плоча на жп гара Видин

/КРОСС/ Днес, 04.07.2023 г. в гр. Видин, с откриване на юбилейна плоча на жп гара Видин, беше отбелязана официално 100-годишнината от завършването на VІІ железопътна линия Мездра-Видин. Въвеждането в експлоатация на този участък осигурява железопътната връзка между София и Видин.

В сградата на Художествената галерия „Никола Петров" беше представено юбилейното издание сборник-монографии на инж. Иван Гогев „Железният път като вдъхновение".

„С годините осъзнах, че нашата железопътна инфраструктура освен техническа система с изящните си изкуствени развития и инженерни съоръжения, е невероятен ръкотворен паметник на стремежа ни към просперитет- паметник, който народът ни си е построил с неимоверни лишения и усилия, включително и физически." - каза инж. Гогев при представянето на сборника.

Като част от честването, в галерията е подредена изложба под наслов „100 години железопътен транспорт до Видин", подготвена от Държавен архив - Видин със съдействието на Община Видин.

„Всички тук знаем огромните трудности, през които минава завършването на VІІ линия и огромната радост, която предизвиква идването на първия влак във Видин преди 100 години. Аз бих искал да подчертая може би най-важното като исторически урок - във времена на войни и национални катастрофи народът ни е строял железни пътища. И е хубаво, когато се оплакваме от съвременните проблеми като инфлация, бавни законови процедури, икономически застой и десетки други неща, да си спомняме това. 100 години по-късно нашето поколение дължи на Северозападна България една модерна, бърза и сигурна железница." - заяви инж. Крумов при откриването на юбилейната плоча.

Д-р Цветан Ценков: „Аз приветствам усилията на това ръководство на Национална компания „Железопътна инфраструктура" да се изгради скоростно трасе и от София до Видин да се пътува за 1 час и 35 минути. Пожелавам да се пребори с всички тръжни процедури, да премине през всички препятствия, за да могат да се осъществят тези прекрасни идеи, свързани с модернизацията".

С реализацията в близките години на големия инфраструктурен проект „Модернизация на железопътната линия Видин - София ", на Северозападна България ще се осигурят железопътни линии с най-съвременно качество В област Видин попада последният участък от железопътната линия Видин - София, Видин - Медковец. Индикативната стойност на строителството е приблизително € 613 530 000.

В железопътен участък Видин - Медковец ще бъдат изградени два тунела с дължини съответно 325 и 2975 метра, 6 броя мостове с обща дължина 564 метра, виадукти и естакади - 11 броя с обща дължина 4680 метра, както и естакада с дължина 1126 метра и височина 112 метра. Предвижда се модернизацията да се извърши с европейско финансиране чрез програма Механизъм за свързване на Европа, като максимално допустимия размер на безвъзмездната помощ е 85%.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.