• 11 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Росен Желязков пред студенти в Ханой: В днешния глобален свят България и Виетнам стоят все по-близо един до друг

Росен Желязков пред студенти в Ханой: В днешния глобален свят България и Виетнам стоят все по-близо един до друг

/КРОСС/ В днешния глобален свят България и Виетнам стоят все по-близо един до друг. Това заяви днес председателят на Народното събрание Росен Желязков в лекция пред студенти от Националния университет в Ханой.

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Росен Желязков, е на официално посещение в Социалистическа република Виетнам от 6 до 9 януари 2024 г.

Нашите страни, свързани исторически, реално и дигитално, са заедно в борбата с климатичните изменения, гарантирането на устойчивостта на веригите на доставка, преодоляването на хибридните заплахи, развитието на иновациите, технологиите и на изкуствения интелект, отбеляза председателят на парламента. Росен Желязков изрази своето задоволство от активния политически диалог на най-високо равнище между България и Виетнам и допълни, че през последните години има обща воля за издигане на двустранните връзки до ниво на стратегическо партньорство. Днес двете страни са важни фактори за стабилността в своите региони, поддържат конструктивни отношения със съседните държави и участват активно в различни формати на регионалното сътрудничество, подчерта той.

България ще продължи да бъде силен застъпник за развитието на отношенията на ЕС с приоритетен партньор като Виетнам, заяви Росен Желязков. По думите му в двустранните отношения, базирани на традиционно приятелство и основаващи се на прагматизъм и доверие, все по-осезаемо започват да се отчитат ползите от членството на България в Европейския съюз и на Виетнам в АСЕАН /Асоциация на страните от Югоизточна Азия/, както и от нарастващата роля на Социалистическа република Виетнам в региона на Югоизточна Азия. Той подчерта новите възможности за развитие на българо-виетнамските отношения с подписването на споразумения за свободна търговия и за защита на инвестициите, като отбеляза, че тези два документа са най-амбициозните търговски споразумения на ЕС и се основават на съвместен ангажимент за открита, справедлива и основана на правилата либерализация на търговията и икономическата интеграция.

В лекцията председателят на парламента отбеляза, че светът преживява бурни промени и е на път към нов геополитически, геоикономически и геотехнологичен ред. Световната икономика се обръща на изток, а свързаността е новата геополитика, каза той. Според него следващото десетилетие ще бъде определящо за бъдещето на Европа и ролята на Европа в света. Светът има нужда от Европа - като стабилен баланс между икономически, социални и екологични цели; фар на разнообразие и свобода; истински защитник на многостранни решения и подходи за сътрудничество в свят, все по-доминиран от национализма, отбеляза той.

Вие ще оползотворявате шансовете на този нов свят като държавници, мениджъри, учени и хора на духа, вие ще продължите възходящото развитие на отношенията между Виетнам и България, обърна се Росен Желязков към студентите. Отношенията между държавите се определя от сътрудничество и съперничество, от изгода и интерес, от споделяне на общи ценности и уважение между хората, посочи той. Гордост за всеки български държавник е да говори с примери за българо-виетнамските отношения, защото те имат силен емоционален заряд и са изпълнени с много искрена история на човешките контакти, заяви председателят на парламента.

Росен Желязков припомни, че България е оказала помощ за образованието на хиляди виетнамски младежи в годините на следвоенно възстановяване на Виетнам. Със своя опит и познания днес българските възпитаници във Виетнам са основно свързващо звено, което сближава нашите страни, подчерта председателят на Народното събрание.

Росен Желязков отбеляза, че образованието, познанието и иновациите ще бъдат териториите на бъдещи нови срещи между младите хора от България и Виетнам. По думите му в наши дни образованото младо поколение на двете страни има мащабна мисия - да гради свят на по-добро и безконфликтно бъдеще. Председателят на парламента завърши лекцията си с виетнамската народна мъдрост: „Конете могат да препускат сами, а птиците - да летят само с приятели".

В състава на българската делегация са председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика Деница Сачева (ПГ на ГЕРБ-СДС), председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев (ПГ на ГЕРБ-СДС), председателят на Комисията по икономическа политика и иновации Хамид Хамид (ПГ на ДПС), председателят на Комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество Валентин Тончев (ПГ на ДПС), заместник-председателят на Комисията по културата и медиите и председател на Групата за приятелство България-Виетнам Стоян Михалев (ПГ „Продължаваме промяната - Демократична България"), заместник-председателят на Групата за приятелство България - Виетнам Борислав Гуцанов (ПГ „БСП за България") и народният представител от групата Иво Русчев (ПГ „Възраждане"), както и депутатите Нели Димитрова (ПГ „Продължаваме промяната - Демократична България"), Цветан Предов (ПГ „Има такъв народ"), Ангел Георгиев (ПГ „Възраждане") и Александър Вълчев (ПГ „Има такъв народ"). Кметът на Казанлък Галина Стоянова също е в официалната делегация.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Няма значение режима. Важното да е във властта. Иначе между партийните опоненти валят дъжд от плюнки.

09.01.2024 12:31:09

Анонимен

Верно ли? Разликата в обществено-политическия ред в България и Виетнам е космическа.

09.01.2024 11:21:25

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.