• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Вигенин: България и РСМ трябва да решат проблемите си на двустранна основа

Вигенин: България и РСМ трябва да решат проблемите си на двустранна основа

/КРОСС/ „Има чувствителни въпроси, по които България не би могла да направи компромиси. Това трябва да е ясно на нашите партньори от РС Македония".

Това заяви в интервю за македонската медия Zoom.mk заместник-председателят на българския парламент и депутат от БСП Кристиан Вигенин.

„Не беше използван пълноценно периода след подписването на Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество между двете страни. Тогава трябваше да се направи много повече за разширяване на взаимодействието в много по-широк кръг от сфери - икономиката, културата, образованието. Ние разглеждахме този договор като една основа, стабилна, върху която трябва да започне бързо да се гради. Ако днес имаме критика към българското правителство, тя е, че точно този период беше пропуснат", коментира Вигенин за отношенията между двете страни.

„Има едно неразбиране от македонската страна, че проблемите, които стоят, трябва да бъдат решавани не толкова чрез публични изяви и пропаганда, чрез представяне на собствената гледна точка пред партньорите, очаквайки те да натиснат България, а на двустранна основа. Това е в основата на стабилните отношения, които трябва да изграждаме. Ако не успеем да изградим доверие помежду си, ако сами не можем да решим тези оставащи въпроси, не мисля, че някой друг може да го направи вместо нас", категоричен е той.

Според него в България няма особени вътрешни противоречия по въпросите, свързани със Северна Македония. Като пример за това Вигенин посочи подкрепената почти единодушно от парламента позиция на правителството по отношение на преговорната рамка. Декларацията в парламента - също. „Отношенията с РС Македония на се елемент от вътрешнопартийния и вътрешнополитическия дебат", категоричен е Вигенин, въпреки че признава, че определени нюанси има, но това е един от редките случаи, в които има единомислие между управляващи и опозиция.

„Няма нужда да тровим тези и без това сложни взаимоотношения", смята той и допълва: Не виждам опит тези отношения да бъдат използвани в предизборната кампания".

Според него в период на предизборна кампания, когато правителството отива в края на своя мандат, едва ли могат да се очакват сериозни стъпки по този въпрос. Очакването, че България ще промени съществено политиката си и ще свали от дневен ред ключовите въпроси, зад които стоят всички основни политически сили, също не е оправдано, смята депутатът от опозицията. Той е категоричен, че каквото и да постигнат двете страни в отношенията си, то ще бъде прецедент за следващи разширявания на ЕС.

„България продължава да бъде страната, която държи на европейската интеграция на региона. Това за нас е ключов и национален въпрос. Докато страните от Западните Балкани не станат част от ЕС, самата България няма да e истинска част от него. Най-прекият път към сърцето на Европа минава през Западните Балкани", допълни още Кристиан Вигенин. Той уверява, че българската подкрепа ще продължи, но страната ни не е склонна да неглижира своя национален интерес.

„Да разпишем един процес на сътрудничество във всички сектори, които да дадат възможност един ден между двете страни да няма граница, гражданите да бъдат европейски граждани, да се пътува свободно по хубави пътища, да има икономически обмен. Това искат нашите граждани. Това, което правим, трябва да се базира на интереса на гражданите на двете страни, а не на интереса на едно или друго правителство, на една или друга партия", каза още той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Някой да е видял рушение на въпроси на двустранна основа в условията на глобална блокова структура на света?

21.02.2021 21:25:03

Анонимен

Вагинин пак се подмокри

21.02.2021 17:34:56

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.