• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

VinFast се готви да навлезе на световния пазар

VinFast се готви да навлезе на световния пазар

/КРОСС/ Следващата година световният автомобилен пейзаж ще бъде още по-цветен със старта в него на единственият виетнамски производител на автомобили VinFast. Не друг, а Михаел Льошелер, бившият шеф на Opel, получи задачата да наложи марката в световен мащаб в ролята му на главен изпълнителен директор на младата компания.

„Винаги съм бил привлечен от новите предизвикателства" - каза Льошелер, ветеран от Mitsubishi, Volkswagen и Opel в съобщението с което беше обявено назначението му - „Когато се появи възможността да се присъединя към VinFast, веднага бях привлечен от възможностите за растеж."

Във видеоконференция на срещата с представители на организацията на немската индустрия IfA, Льошелер даде първа представа как ще изглежда маркетинговата стратегия на марката в Германия на живо от Ханой. Собствени маркови магазини с по-малки от стандартните изложбени зали ще са създадени във важни градове. Производителят на автомобили също иска да управлява сервизните точки за поддръжка самостоятелно. Виетнам е известен със своето качество на обслужване и те искат да се върнат у дома при клиента за обслужване, обясни Льошелер.

„Няма да създаваме дилърски системи, но ще имаме изложбени зали и ще разгърнем самостоятелно дейностите по дистрибуция и продажби, за да осигурим услуги с висок стандарт за клиентите", каза Лошелер. Това представлява нашето основно позициониране в близко бъдеще. Въпреки това, по-нататък в бъдеще ще приветстваме възможностите за сътрудничество с водещи дистрибуторски агенти на световните пазари."

Льошелер, който официално е на поста от 1 септември, не пожела да разкрие как точно трябва да изглежда това. Превозните средства трябва да се доставят на клиентите с лизинг на акумулатор на "достъпна цена". Като част от стратегията си той ще разчита на програма за наем на батерии и 10-годишна гаранция, която ще донесе „сигурност и удобство за клиентите".

Новият главен изпълнителен директор вижда изграждането на информираност за марката като основна задача за следващите 12 месеца. VinFast, част от виетнамската Vingroup, има две жени заместник-председателки, които наблюдават автомобилния производител. Автомобилната дъщерна компания
е основана през 2017 г. като производител на електрически автомобили и електро скутери. През септември VinFast за първи път стана най-продаваната автомобилна марка във Виетнам.

Фабриката й е построена само за 21 месеца и има капацитет за 950 000 превозни средства и 300 000 скутери. Производството стартира през 2018 г. благодарение на технологичното и техническо сътрудничество с BMW, Robert Bosch, Siemens, Pininfarina и Magna Steyr.

VINFAST GLOBAL
Основан: 2017 г
Седалище: Ханой, Виетнам
Завод за монтаж: Хай Фонг, Виетнам
Главен изпълнителен директор: Михаелл Льошелер
Годишен капацитет: 250 000 автомобила
Продажби през 2020 г.: 30 000
Прогноза за продажби за 2021 г.: 45 000
Предстоящи модели: VF e35, VF e36 електрически кросовъри
Дата на стартиране в САЩ: 2022 г
Международно присъствие: Офиси в САЩ, Канада, Германия, Франция, Холандия

След като марката се наложи във Виетнам, следващата година ще започне третата фаза на развитие на марката под мотото „Без граници" с пускането й на световния пазар в САЩ, Канада и Европа. Изцяло електрическият премиум SUV VF e35 трябва да стартира в Германия през следващата година. „Моментът е точно подходящ", казва Лошелер с убеденост.

Тайното оръжие на VinFast е неговата невероятна скорост на развитие. Фабриката в Хай Фонг беше построена само за 12 месеца, а и първите си три модела компанията пусна на пазара в рамките на 18 месеца след завършването на завода.
Високо автоматизираната фабрика разполага с 1200 робота и капацитет за производство на 250 000 превозни средства годишно. Може да произвежда и 500 000 електрически мотоциклета също годишно.

Монтажният завод заема около половината от парцел от 1700 акра, който VinFast се надява, че ще поеме още разширяване с нарастването на продажбите. "Но в бъдеще," каза Льошелер, "VinFast може да обмисли организиране на производство в приемащите страни в зависимост от действителните нужди."

В пазарните сегменти, в които се конкурира във Виетнам, тя постигна пазарна позиция номер 1 само 18 месеца след пускането на първия си бензинов модел с име Fadil през 2019 г.

Сега VinFast се присъединява към преминаването на автоиндустрията от двигатели с вътрешно горене към електрически, като ще пусне шест EV модела, като се започне с компактния кросовър VF e34. Този продукт събра 25 000 предварителни поръчки през първите три месеца, когато беше предложен на местния пазар. Първите му доставки там започват през декември.

Следващата година VinFast започва фаза на разширяване Go Global с двата нови по-големи кросовъра, които ще бъдат показани на изложението в Лос Анджелис - VF e35 и VF e36. Още три по-малки EV са планирани за производство от 2023 г. нататък.

VF e35 и VF e36 ще имат 300-кВт задвижващи системи, захранвани от 86 кВтч батерия в e35 и 96 кВтч в e36. Пробегът с едно зареждане е до 500 км за e35 и 550 км за e36. Тези цифрите се основават на световната хармонизирана процедура за тестване на леки превозни средства, която се счита за по-оптимистична от стандарта на САЩ, определен от EPA.

VinFast има всички белези на модерен високотехнологичен автомобилен производител. Той обещава най-новите възможности за автоматизирано шофиране на моделите си и обащава изкуствен интелект, разширена реалност и твърдотелни батерии за тях. От VinFast казват, че новите му превозни средства ще дебютират с автономни функции „ниво 2.5", но ще бъдат „съвместими" с ниво 3. Ниво 3 означава, че превозното средство е способно да взема решения за шофиране, което позволява на водачите да свалят ръцете си от волана и очите си от пътя.

Отвътре и двата електрически кросоувъра имат тънко, минималистично табло, доминирано от масивен сензорен екран, имитирайки футуристичното оформление, въведено от Tesla. Няма приборно табло или дисплей на измервателния уред зад волана. Известното италианско стайлинг студио Pininfarina даде своя принос при създаването на моделите на виетнамската компания в условията на договор за сътрудничество.

След шоуто в Лос Анджелис, VinFast ще пренесе технологията си на CES в Лас Вегас, където планира да представи своята електрическа гама на друго събитие с име VinFast Global EV Day.

Докосването до Америка не е единствената цел на VinFast. През юли тя отвори офиси в Канада, Франция, Германия и Холандия. Планира да стартира продажби и на тези пазари през следващата година. От VinFast казват, че заводът му в Хай Фонг е готов да ги доставя в необходимите количества.

Сред основните доставчици на компанията са LG Chem за батерии, ZF за окачване и скоростни кутии, Faurecia за вътрешно и външно сглобяване, Lear за седалки и Namyang Nexmo за кормилно управление.

VinFast през август се договори с китайския производител на батерии Gotion High-Tech Co. да обсъдят закупуването на литиево-железно-фосфатни батерии и евентуално изграждането на завод във Виетнам за производството им. Тези батерии имат химия, известна като LFP, която не използва кобалт или магнезий и се разглежда като евтина алтернатива за батериите на бъдещите електромобили. Химията на железния фосфат е друг нов подход, преследван и от Tesla.

За да помогне за финансирането на разширяването си, VinFast заяви през април, че обмисля първоначално публично предлагане на акции IPO. Това съобщение дойде в отговор на пазарните слухове, че може да планира листване в САЩ.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Не ги ли е срам нашите управници и политици как други страни, значително по-изостанали от нас, а Виетнам и след опустошителна войни ни изпреварват с бързи темпове. Виетнам напредва и в електрониката. От нашите управници само хвалби за успешно икономическо развитие и чужди инвестиции, което в сравнение с другите няма покритие.

03.11.2021 11:45:21

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.