• 21 Дек 2025 |
  •  USD / BGN 1.6699
  •  GBP / BGN 2.2327
  •  CHF / BGN 2.0990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

Поверия за Архангеловден: Какво се прави?

Поверия за Архангеловден: Какво се прави?

/КРОСС/ Народът ни вярва, че когато умиращият се усмихва, Архангел Михаил му подава златна ябълка. Ако умира в конвулсии - предстои му да изпие горчива чаша. Народната вяра представя светеца като справедлив и състрадателен.

Познат е приказният сюжет в българския фолклор, в който Архангел Михаил моли Бога за душата на сиромаха - да не останат децата му сираци. В някои икони Архангел Михаил държи в ръцете си везни, с които отмерва греховете на хората. В негова чест вярващите правят семейно-родови курбани, очаквайки от светеца-покровител здраве и закрила. Какво се прави на задушница?

На Задушница се споменават починалите - те чакат нашата молитва, нашето застъпничество за тях пред Бога. В зависимост от района в страната има различни обичаи на този ден, но най-главното е да се прочете заупокойна молитва: "Помени, Господи, Боже наш, починалия с вяра и надежда за вечен живот Твой раб (споменава се името) и като благ и човеколюбив Бог, Който прощава греховете и унищожава неправдите, прости му и го освободи от всички негови прегрешения, волни и неволни. Избави го от вечните мъки и геенския огън и му дарувай да получи и да се наслади на Твоите вечни блага, които си приготвил за обичащите Те. Защото, макар и да съгреши, Той не отстъпи от Тебе, и без да се съмнява, вярваше в Отца и Сина и Светия Дух ­ в Теб, прославяния в Троица Бог, и до последния си дъх Един Бог в три Лица и три Лица в Един Бог православно изповядваше. Затова бъди милостив към него и вярата му в Теб вмени вместо дела и заедно с Твоите светии като щедър го упокой. Защото няма човек, който да е живял и да не е съгрешил, но само Ти си без никакъв грях, Твоята правда е правда вечна и Ти Единствен си Бог милостив, щедър и човеколюбив и на Теб слава въздаваме, на Отца и Сина и Светия Дух, сега и всякога и во веки веков. Амин."

След катизмата както обикновено се чете "Светии Боже... Просвета Троице... Отче наш", и съответните за тази катизма тропари и молитва, дадени в Псалтира. Раздава се жито и вино, като символи на Възкресението, а също така и други храни, смисълът на което е - този, който получи храна, да се помоли за починалия, например, хляб или пита, вино, плодове, сладкиши или бонбони.

Освен това по време на всяка Задушница се слагат общи софри, първата хапка и първата глътка вино от които се поставят на земята, за душите на мъртвите. Това е придружено с думите, които се казват и при раздаването на подавките - „Бог да прости". Вярва се, че ако по време на хранене на общата трапеза около хората се появи пеперуда или мушичка, това означава, че душата на мъртвия се е върнала за кратко, за да навести близките си. Поради тази причина на доста места е прието на масата да се оставя празно място, за да има къде да седне покойникът. Освен това на Задушница се раздават брашно и сол, които символизират греховете на мъртвия. Рангелово блюдо (рангелов хляб)

На Архангеловден жените приготвят обреден хляб наречен "рангелово блюдо" (рангелов хляб), "боговица" (богова пита) близък по пластика на фигурите до този за помен или погребение. Обредният хляб в чест на светеца се разчупва над главата на най-възрастния мъж в къщата, а след това той полива хляба с вино и измолва светците за благословия с думите "Свети Архангеле, свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме Ви и сечем колач, да се роди ръж до тавана!".

Необходими продукти:
2 ч.ч. вода
4 бр. яйца
3 с.л. кисело мляко
1 кг брашно
100 гр. краве масло
2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
прясна мая кубче

Начин на приготвяне:
Маята се натрошава и се залива с 1 ч.ч хладка водаост. Оставя се да втаса за 20 минути. Изсипват се солта и захарта и се разбърква добре. В голяма купа се пресява почти цялото брашно. Яйцата се разбиваме и се добавят другата чаша вода и киселото мляко, като се отделя единият жълтък за намазване на питата. Маслото се разтопява. В купата с брашното се прави кладенче (дупка в средата), в което се изсипват маята и яйцата и разбъркват добре. Пръстите се потапят в масло и се меси, процедурата се повтаря, докато попие цялото масло. Набрашнява се леко плотът и се започва да се меси с две ръце, като се добавя и останалото брашно. Тестото трябва да остане леко лепкаво. Откъсват се две парченца от тестото. Тавата се намазва с мазнина и се оформя питата. От едното парче се правим малка питка, която се слага в средата на голямата. От другото парче се прави дълга ивица (като фитил), която се оплита. Оплетеното парче се поставя като ограда около малката питка, но без да се съединява в кръг "за да не опустее къщата". Питата се намазва с разбития с 1 ч.л вода жълтък. Оставя се да втаса за 20-30 минути и се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 40 минути. След изпичане се увива в памучна кърпа и се оставя да поумекне.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2025 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.