• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Има ли опасност от епидемия от свински грип

Има ли опасност от епидемия от свински грип

/КРОСС/ Информацията за нов вариант на свинския грип във Великобритания не е притеснителна и не трябва да ни тревожи особено много. Това каза д-р Аспарух Илиев - ръководител на лаборатория в Берн, в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

По думите му на Острова има практична система на проследяване на възникване на всякакви инфекции. „Това, че те толкова бързо са установил, че става дума за нов вирус е наистина чудесно. Така трябва да функционира всяка здравна система", каза той.

През 2009 година е пандемията на свински вирус. Тогава обаче става въпрос не за чистия вирус, а за хибридна форма, обясни Илиев. В изолирания в Англия случай се касае за чист свински вирус, от който от средата на ХХ век до момента са се заразили едва 50 души. „Той се предава от свине на хора, но засега не е предаван от човек на човек. И тук въпросът е, дали не става дума за мутация, която е преминала от човек на човек, което би било нетипично за чистият свински вирус", заяви той.

Според д-р Илиев няма нищо притеснително от единични случаи с оглед на факта, че много наши сънародници ще се завърнат от Великобритания за празниците. „Единични случаи по никакъв начин не представляват проблем. Великобритания ги проследява отлично. Протичането не е било тежко. Аз не бих се притеснявал и бих призовал също и зрителите да не се тревожат. Ако имахме огнище в Великобритания, да речем група хора, които са се заразили и то един от друг, тогава вече би било притеснително. Единични случаи, никой не знае как е станало заразяването. Възможно е да е станало от контакт със заразени материали от животното. Така че засега нямаме данни, че се предава от човек на човек", категоричен е д-р Илиев.

Националният център по заразни и паразитни болести в България редовно взимат проби и проследяват актуалните сезонни вируси. „Работата, която те вършат, е много съвестна. По време на КОВИД кризата бяха много акуратни в установяването на нови щамове и варианти", каза още д-р Илиев.

Той коментира и многото случаи на пневмонии в Китай. „СЗО получи необходимата информация от китайските власти. Оказа се, че не става дума за нов опасен вирус, а по-скоро за този феномен, който видяхме и в България след отпадането на ограниченията срещу КОВИД, които в Китай бяха вдигнати малко по-късно, отколкото в останалите части на света. СЗО съобщи, че няма основания за тревога и не става въпрос за нов вирус, който да ни притеснява", обясни експертът.

Грипът се очаква да достигне своя пик у нас в края на декември и началото на януари. Ако не се направи тест, трудно може да се различат симптомите на грипния вирус и КОВИД. „Грипът засяга основно деца и възрастни с хронични болести, докато при КОВИД възрастните са рискова група при протичане. КОВИД има и по-дълго протичане", обясни д-р Илиев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.