• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Учени откриха нов вирус, който най-вероятно причинява мистериозно чернодробно заболяване при децата

Учени откриха нов вирус, който най-вероятно причинява мистериозно чернодробно заболяване при децата

/КРОСС/ Учени вярват, че са открили най-вероятната причина за мистериозни и понякога смъртоносни случаи на хепатит при малки деца. COVID-19 почти се изключва като причина.
Нов вирус е идентифициран в 96 процента от случаите, анализирани в две отделни проучвания: едно в Шотландия и друго в Обединеното кралство. Учените смятат, че инфекцията с този вирус, наречена адено-асоциирана вирусна инфекция 2 (член на семейството на парвовирусите), по някакъв начин е причинила тези необичайни групи от случаи: или чрез коинфекция с друг вирус, или вероятно самостоятелно.

Почти се изключва COVID-19 като причина.

Според резултатите 2/3 от изследваните деца са имали антитела срещу коронавирус - подобно ниво на общото население поради предишна инфекция. А фактът, че случаите на хепатит се появяват две години след началото на пандемията, също не съответства на теорията за COVID-19.

Към 12 юли има над 1000 случая на необясним хепатит от 35 страни, включващи 22 смъртни случая. В Обединеното кралство не са регистрирани смъртни случаи. 12 деца са се нуждаели от чернодробни трансплантации.

Инфекцията с адено-асоцииран вирус 2 или AAV2 заразява повечето хора до 10-годишна възраст, но обикновено не се свързва с човешки заболявания, посочват още учените, цитирани от брюкселското издание "Politico". Освен това AAV2 изисква инфекция с друг вирус, известен като "помощен вирус", за да може да се репликира.

Тъй като нарастването на случаите на мистериозен хепатит достига връх около две седмици след големия скок на случаите на аденовирус, учените смятат, че причината може да е тази съпътстваща инфекция. В проучванията 86 процента от децата са имали аденовирусна инфекция. Малък брой също са имали инфекция с херпес вирус.

В допълнение, шотландското проучване установи възможен генетичен рисков фактор, като 17 от 20 изследвани случая имат специфичен ген (DRB1 04:01), много по-висок от популационното ниво от 16 процента. Този ген може да идентифицира най-податливите, но са необходими повече изследвания.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.