• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Учени с предположение защо има по-леки и по-тежки форми на коронавируса

Учени с предположение защо има по-леки и по-тежки форми на коронавируса

/КРОСС/ Случаите на тежки и по-леки форми на заболяването при пациенти с коронавирус може би има своето обяснение.

Досега се смяташе, че заразата атакува повече и по-силно възрастните хора заради отслабената им имунна система и съпътстващи заболявания.

Зачестяват обаче смъртните случаи и при млади хора. „Дейли мейл“ цитира твърдение на учени, според които степента на заболяването зависи не само от възрастта, но и от първоначалното количество частици от вируса, което навлиза в организма.

По-голямото количество кара организма да произведе свръхреакция на имунната система. Тя от своя страна може да доведе до сепсис, който се изтъква като една от основните причини за смъртността. Ако първоначалното навлязлото количество на вируса е по-малко, това дава на имунната система повече време да овладее инфекцията, без да има свръхреакция.

Това означава, че при заразяването директно от човек на човек чрез вдишване, кашляне или кихане, количеството на вируса ще бъде по-голямо, отколкото, ако се прихване от частици, полепнали по дръжка на врата, например. Което обяснява големият брой на медици, заразени с вируса - те са в директен контакт с болни пациенти.

В Италия, например, 60 медицински лица са станали жертва на вируса и са починали. Изследването също така показва, че носенето на маски и спазване на социална дистанция може да допринесе за по-леко прекарване на болеста, ако все пак тя бъде прихваната.

Всичко зависи от армията на вирусите, които навлизат в тялото - ако тя е по-голяма, става по-трудно за имунната система да реагира. А вирусите допълнително започват да се размножават още повече в организма, казват учените.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.