• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Пет продукта, богати на природен витамин D

Пет продукта, богати на природен витамин D

/КРОСС/  За витамин D и необходимостта да си го набавяме допълнително говорим най-много през зимата, когато организмът не може да го синтезира под въздействие на слънчевите лъчи. Особено популярен стана той и покрай епидемията от Ковид-19, защото се изясни, че участва в изграждането на имунната защита, съобщи "Труд бг".

Именно този витамин влияе върху храносмилането, метаболизма, имунните процеси и работата на сърцето. Неговият дефицит може да повлияе неблагоприятно на работоспособността, настроението, както и на защитата на мускулите и костите - без нея се стига до наранявания, навяхвания и фрактури.

Ако не сте привърженици на синтетичните витамини, можете да се опитате да си набавите природни чрез храната. Първо, добавете риба тон, сьомга, скумрия, сардини и други мазни риби към списъка си с храни. Освен това знайте, че концентрацията на витамина в дивите видове е няколко пъти по-висока, отколкото в изкуствено отгледаните. Между другото, въпреки че консервираната риба тон се смята за достоен заместител на редовния прием на витамин D, тя все пак съдържа метил живак, който е вреден невротоксин, така че не разчитайте прекалено много на нея.

Много "слънчеви" хранителни вещества има в гъбите - например в лисичката (жълто-кафява миризливка). Тези горски обитатели са се научили да синтезират витамин D под въздействието на слънчевата светлина не по-лошо от хората. И дори изкуствено отгледаните гъби, когато се третират с UV лъчение, могат да бъдат невероятно полезни.

Яйцата са един от най-питателните източници на витамин D от всички животински храни. Само един жълтък съдържа около 5 процента от дневната нужда от хранителни вещества. В същото време лекарите не препоръчват да се увличате: 2-3 яйца сутрин са достатъчни. Можете да добавите към закуската други храни, богати на витамин D, и така да получите дневната норма.

За радост на веганите диетолозите заключиха, че най-добрите източници на витамин D са растителните храни: соево, бадемово, кокосово или оризово мляко, овесени ядки, тофу, авокадо, картофи, магданоз, люцерна, глухарче, коприва и хвощ. Повечето от тях помагат да получите от 17 до 30 процента от дневната нужда от витамин D.

На истинските гастрономи предлагаме да се поглезят със стриди. Те са абсолютно диетичен продукт, който не съдържа излишни калории и има много малко количество въглехидрати. Една чиния със стриди може да съдържа до 80 процента от общия дневен прием на хранителните вещества, от които се нуждаем. Но в края на краищата, всеки избира според джоба си.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.