-
15 Дек 2025 |
USD / BGN 1.6672
GBP / BGN 2.2309
CHF / BGN 2.0956- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето:
София 0°C 
6 противовъзпалителни витамина и откъде да си ги набавите
31 Октомври 2021 | 14:12
/КРОСС/ Храната, която ядем, има значение за това наистина ли в тъканите ни ще се поддържат възпаления или обратното - онези възпаления ще бъдат потушени благодарение на правилните хранителни микроелементи. Витамините са точно такива микроелементи, някои от които имат изявен противовъзпалителен темперамент . Вместо да си ги набавяте посредством хранителни притурки, вижте кои храни са най-богати на противовъзпалителни витамини. Кои са витамините с най-мощни противовъзпалителни свойства?
Витамин А
Витамин А е мастноразтворим витамин. Това означава, че задържането му в организма и усвояването му е невероятно в неявяване на мазнини в храната. Среща се в редица плодове и зеленчуци. Бета-каротинът в плодовете и зеленчуците е форма на провитамин, който при метаболизиране се превръща във витамин А в организма. Витамин А е доста мощен антиоксидант, който предпазва клетките и тъканите от свободните радикали. Това намалява възпалението в тъканите. Най-добрите източници на витамин А са моркови, тиква, рукола, къдраво зеле, спанак, сладки картофи, листни зеленчуци, зелени салати.
Витамини от група В
Витамините от група В имат изразен противовъзпалителен темперамент във връзка с периферната нервна система. Неслучайно влизат в състава на лекарства , успокояващи болежка и възпаления в мускулите, скелета, ставите, сухожилията. Витамините от група В имат свойството да успокояват възпаленията и при автоимунни болести , ревматоиден артрит, като намаляват равнищата на С-реактивния протеин, повишаван при местни хронични или остри възпаления. Най-добрите източници на витамини от група В са зеле, чушки, гъби, пъпеш, прясна риба звук , птиче месо, тъмнозелени листни зеленчуци, аспержи, черен дроб, грах.
Витамин С
Витамин С е доста мощен антиоксидант с противовъзпалителни свойства. Той помага на имунната система да функционира вярно и да се бори с разнообразни възпаления, инфекции, злокачествени процеси в организма. Витамин С се бори със свободните радикали, причиняващи хронични възпаления в тъканите и стареене. Той също има свойството да понижава С-реактивния протеин. Най-добрите източници на витамин С измежду храните са цитрусови плодове, чушки, киви, домати, броколи, брюкселско зеле, сливи, мащерка, кейл (къдраво зеле), папая, ягоди, карфиол, ананас.
Витамин D
Витамин D е мастноразтворим витамин, който се синтезира в тялото най-вече посредством слънчевата светлина. Някои храни при все това също са източници на ценния антиоксидант. Той има изразен противовъзпалителен темперамент , който помага на организма да се бори с редица възпалителни процеси, причиняващи хронични болести и повишаващи риска от рак. Витамин D участва и в процесите на имунната система. Без него тя не може да извършва функциите си пълноценно. Най-добрите източници на витамин D са мазните риби, яйцата, млякото и млечните артикули , месото.
Витамин Е
Витамин Е е повторен силен антиоксидант с доста изявени противовъзпалителни качества. Той също е мастноразтворим витамин, който потушава възпалението, съгласно отчет от 2015 година, публикуван в European Journal of Clinical Nutrition. Според данните витамин Е има доста силни противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат в овладяването и контролирането на доста болести и състояния. Най-добрите източници на витамин Е са авокадо, спанак, бадеми, слънчогледови семена, разнообразни ядки, необятно многообразие от плодове и зеленчуци.
Витамин К
Витамин К може да намали възпаленията в тъканите и да допринесе за нормализиране в съсирването на кръвта и възстановяване на костното здраве. Най-добрите хранителни източници на витамин К са спанак, брюкселско зеле, броколи, бяло зеле, пилешко, черен дроб, яйца, къдраво зеле, тъмнозелени листни зеленчуци.