• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Мими Виткова: Мерките срещу втората вълна на коронавируса у нас закъсняха

 Мими Виткова: Мерките срещу втората вълна на коронавируса у нас закъсняха

/КРОСС/ Мерките срещу втората вълна на коронавируса у нас закъсняха, заяви бившият здравен министър Мими Виткова в „Тази сутрин". Всички знаехме, че през есента се очаква влошаване на ситуацията. Вирусът ни даде луфт от време, в който трябваше да осмислим какво ни очаква. Нито системата е готова да поеме товара, нито обществото, смята Виткова. По думите ѝ лекарите и специалистите трябва да предлагат мерките, но правителството е институцията, която ги налага.

Според нея в България един медицински проблем се политизира изключително тежко, а правителството трябва да е по-категорично в налагането на ограниченията. Страната ни не трябва да следва чужди модели в справянето с кризата като във Франция, заяви Виткова, но също така отбеляза, че вероятно един вечерен час ще има благотворен ефект срещу разпространението на заразата.

Това, което се прави, е да се забави епидемията, докато се открие ваксина, но коронавирусът е извадил наяве проблем с дефицита на медици, за който знаем отдавна, заяви Виткова. Преди 20 години се реши, че здравната система ще бъде един пазар, но се видя, че това не работи и в САЩ, където тази доктрина е реализирана напълно. Основният проблем е липсата на кадри. Средната възраст на лекарите отдавна са над 60 години. Младите медици си взимат дипломите и заминават в чужбина и сега сме изправени пред ситуация една сестра да обслужва 40 болни, каза бившият здравен министър.

В момента имаме дифузно разпространение на коронавируса и не могат да се обхванат всички контактни лица на заразените, защото кадрите на РЗИ са малко. Именно тук могат да помогнат студентите медици, които все още не са готови да влязат в болниците, но могат да проследяват контактните лица и спазването на карантинните мерки, смята Виткова. Проблемът с големия брой заразени медици трябва да се анализира дали се дължи на липса предпазни мерки или те не се прилагат правилно. Всяка болница трябва да изготвя свои правила за предпазване на персонала в зависимост от ситуацията, заяви бившият здравен министър.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.