• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Планински бегачи мерят сили в скоростно изкачване на Черни връх

Планински бегачи мерят сили в скоростно изкачване на Черни връх

/КРОСС/ Точно в 9 часа тази сутрин бе даден старта на традиционното планинско бягане „Витоша Рън – от НДК до Черни връх”.

Част от най-добрите планински бегачи атакуват първенеца на Витоша в опит да подобрят рекорда и да преминат разстоянието от центъра на София до Черни връх за по-малко от 1.36:45 ч.

Общо 250 атлети ще се опитат да пробягат разстоянието от Моста на влюбените при НДК до Черни връх (2290 м), което е около 18 километра и със сумарна положителна денивелация от 1734 м.

Настоящият скоростен рекорд за изкачване на Витоша при мъжете от 1 ч., 36 мин. и 45 сек. бе поставен през 2011 г. от Шабан Мустафа, а рекордът при жените от 1 ч., 54 мин. и 30 сек. е регистриран от Милка Михайлова също през 2011 г.

Състезанието е част от големия спортен празник, организиран за шеста поредна година от Фондация „София – европейска столица на спорта“, Български туристически съюз, Природен парк „Витоша“ и Сдружение „Маратон“.

Сред участниците е шампионът от тазгодишната Обиколка на Витоша Ивайло Атанасов, останал преди месец само на 6 минути от рекорда по 100-километровото трасе. 32-годишният учител по философия ще се опита да стане първият с победи в една година и в изкачването на планината, и в обиколката на планината. Сред най-големите му опоненти ще бъде двукратният шампион във „Витоша Рън“ Бойко Златанов, който остава завинаги в историята като триумфирал в първото издание преди 14 години и не пропуснал нито един старт оттогава до днес.

И при жените по трасето има шампион от тазгодишната Обиколка на Витоша. Христина Козарева триумфира по 100-километровия маршрут около планината преди месец, но с велосипед. Сега състезателката на „Велораптор“ ще гони втора титла за сезона чрез опита си да бъде най-бърза в беговото изкачване на Витоша и да подобри рекорда на Милка Михайлова.

Още няколко празнични събития ще съберат много приятели на планината тази неделя на витошкия първенец.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.