• 12 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Мартин Владимиров: Проектите за ветропаркове в Черно море ще преминат през задълбочени изследвания за въздействие върху околната среда

Мартин Владимиров: Проектите за ветропаркове в Черно море ще преминат през задълбочени изследвания за въздействие върху околната среда

/КРОСС/ Проектите за изграждане на ветропаркове в Черно море ще преминат през задълбочени изследвания за въздействие върху околната среда. Това коментира в „Здравей, България" икономистът Мартин Владимиров. Преди около месец законопроектът беше приет на първо четене в пленарната зала.

„Трябва да се провери влиянието върху морските обитатели, биоразнообразието. Тези процедури обикновено отнемат повече от две години в развитите страни - Дания, Германия, Нидерландия, Великобритания, Испания и др.", заяви Владимиров. По думите му до момента няма данни за негативно въздействие след проведени стотици изследвания.

Йордан Господинов от Асоциацията на производителите на рибни продукти „БГ ФИШ" обясни какви са притесненията сред хората в бранша. „В рибарския сектор имаме притеснения заради някои неизвестни. Ние сме заявили нееднократно, че сме за зелената енергия, при едно условие: сектор „Рибарство" да намери своето място в този закон", заяви Господинов. По думите му липсват изследванията за това как перките биха се отразили на миграционните пътища, на местните биотопи и дали ще има шум, вибрации и магнитни полета.

Господинов изтъкна, че в района на ветропарковете ще бъде забранено навлизането за риболовни лодки. Владимиров опроверга това твърдение с думите, че никъде в Европа няма такава практика и риболовът не е забранен.

„Ние извършваме стопански риболов и захранваме фабрики, които изнасят за Китай и Япония", заяви Господинов. Той обясни, че корабите за стопански риболов са големи и ползват влачещи уреди.

„Разстоянието между две вятърни турбини е между 900 и 1800 метра. Инвеститорите и рибарите сключват споразумение в началото на строителството и перките се разполагат така, че корабоплаването да е най-лесно", отговори Владимиров.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.