• 08 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Харалан Александров: Свидетели сме на битка за власт в най-чистия й вид

Харалан Александров: Свидетели сме на битка за власт в най-чистия й вид

/КРОСС/ Продължават протестите в страната. Непроменени остават и основните искания на протестиращите - оставка на правителството, на главния прокурор, въвеждане на машинно гласуване и цялостна реформа в съдебната система.

Според мен това, на което сме свидетели, е битка за власт в най-чистия й вид, при което една група граждани се самоовластява и установява различни правила върху една част от територията, суспендирайки властта на институциите, респективно на правителството, каза в студиото на Сутрешния блок на БНТ социалният антрополог Харалан Александров. Това изглежда извън правилата и смущава голяма част от хората, но според него това на нивото на човешкото състояние е връщане към нормалността, защото много дълго време сме живяли в режим на суспендирана свобода, поради кризата с епидемията и наложената карантина. Независимо от основанията, независимо от мотивите, независимо от идеологическите разкази, с които братства това начинание, то е стремеж към най-естественото човешко състояние, което е борба за власт и престиж.

Много е важно да различим въпроса какво става и какво ще стане, смята социологът Андрей Райчев. При рационалните ситуации това, което става, обикновено ще стане. У нас много дълго време е нямало граница между център и дясно. Това беше едно размито поле където Борисов ходеше и превземаше каквото иска. Според социологът всичко, което виждаме е възстановяването на дясното. Въпросът е ново ли е дясното или е "онова, дето сме му свикнали". Райчев е на мнение, че е ново. Новото е само в това, че те прекратиха перманентната логорея "комунета, руснаци, ченгета" и започнаха да говорят по-рационали неща като даже допускаха взаимодействие с левите.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Защо ли всеки се опитва да се прави на интересен. Та и Александров да не остане по-назад. Какво дясно, какви пет лева? Хората търсят социална държава, рационално управление, висока нравственост и политическа отговорност. Страната няма и да помръдне от дъното, ако не се наложи модел на управление, който да овладее алчността на едрия капитал, да промени съотношението между финансов и промишлен капитал, в полза на промишления и стабилизирайки икономическата база да хомогенизира обществото. Всичко това няма как да го направят десните. Отделно, че половината дето твърдят, че са десни не знаят какво е това. Боко плондера е типичен пример за това. Истината е че който и да дойде след тези крадци, ще му бъде трудно. Не само да провежда политика, но и да формира правителство на принципна основа и без участие на ДПС.

11.08.2020 17:13:07

Анонимен

като ще се хване новото дясно със старото ляво,какво ще стане,манджа с грозде. А кой ще се съгласи да я сърба.

11.08.2020 15:05:44

бай ..й

Харлане,харлане-Да те рендосва кой те хване!!!

11.08.2020 13:56:58

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.