• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

От Rayanair се обявиха против дългосрочната забрана за прелитане над Беларус

От Rayanair се обявиха против дългосрочната забрана за прелитане над Беларус

/КРОСС/ Изпълнителният директор на Rayanair Майкъл О'Лиъри се обяви против дългосрочна забрана за прелитане над Беларус и призова международните власти да възстановят възможно най-скоро неограничения достъп до въздушните пътища, предаде Ройтерс.

На 23 май Беларус отклони принудително самолет на Rayanair от международен полет под предлог, че на борда има бомба. След приземяването на летището в Минск беларуските власти арестуваха пътуващия в самолета журналист дисидент Роман Протасевич и приятелката му София Сапега. Тези действията бяха остро осъдени от международна общност.

Пред комисия към британския парламент О'Лиъри каза, че подкрепя забраната за преминаване през беларуското въздушно пространство, но за кратък срок. Той настоя, че авиационната индустрия се нуждае от неограничен достъп до всички въздушни пространства, който трябва да бъде възстановен. Според него е необходимо европейските и британските власти, евентуално подкрепени от международни партньори, "да получат от беларуските и/или руските власти уверения, че това няма да се случи отново", съобщи Ройтерс.

ТАСС съобщи, че по думите на Майкъл О'Лиъри пред транспортната комисия на Камарата на общините, на пилота на отклонения самолет е бил оказван "сериозен натиск".

"Те не са му казали директно, че е длъжен да кацне в Минск, но не са му дали алтернатива. Заявили са, че може да се приземи само в Минск. След като диспечерската служба в Минск е повторила, че не може да се свърже с оперативния център на Rayanair, пилотът е уточнил каква е степента на заплахата. Диспечерската служба е потвърдила, че става дума за "червена" степен на заплаха", каза шефът на ирландската авиокомпания.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

И къде е сериозният натиск?Има заплаха, съобщават на екипажа, носят отговорност за самолета и предлагат за кацне в Минск. Останалото бяха лъжи и полуистини. Изтребителя не е принуждавал екипажа а само е контролирал полета. Екипажът е можел да вземе каквото си поиска решение. Протасевич, всъщност е арестуван чак след като е било постнато че е на самолета и то от този който сам Протасевич предполага че е организирал заплахата. Започвам да си мисля, че не искам да съм член на клуб в който толкова много лъжат.

15.06.2021 19:59:44

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.