• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Евгений Дайнов: Очаквам ескалация на провокациите от страна на властта

Евгений Дайнов: Очаквам ескалация на провокациите от страна на властта

/КРОСС/ "Контрапротестът се опира върху властта и затова е агресивно явление", заяви пред БНР политологът проф. Евгений Дайнов във връзка с опита на контрапротестиращи вчера да премахнат част от палатките пред Ректората на Софийския университет.

По думите му блокирането на кръстовища в София е старо протестно явление:

"Това е стандартна софийска процедура от началото на 1990-а година. Това е начинът, по който хората показват гражданско неподчинение. Ще има спорове доколко е правилно, но като си казал, че си граждански неподчинен, ти заявяваш, че нарушаваш някакви правила, иначе нямаше да е неподчинение".

В предаването "Преди всички" проф. Дайнов коментира, че когато протестите са автентични, дори и да се срещнат демонстрации с различни политически пристрастия, както през 90-те години "сини" и "червени", няма опасност от насилие:

"Спомнете си, имаше размяна на реплики, но насилие не е имало. Контрапротестиращите не са с автентични позиции, а са провокация от страна на властта".

Предложението на ГЕРБ за нова Конституция проф. Дайнов определи като чудовищна провокация:

"Това е възможност за счупване на държавата, властта да счупи държавата, опитвайки се да нахлузи своя Конституция върху едно общество, което не иска тази власт".

Според него "Обединени патриоти", "Воля" и ДПС отново ще искат "да си качат цената" по време на консултациите с ГЕРБ за свикване на Велико народно събрание за приемане на нова Конституция:

"Воля" ще получат каквото искат и ще се подредят до ГЕРБ, но не виждам какво печели ДПС от хлътването в целия хаос на конституционно правене, когато обществото не иска нова Конституция. Там ще бъде интересно". По думите на проф. Дайнов ДПС функционира не като партия, а като корпорация, затова има корпоративни тайни и не се знае какво всъщност искат.

Политологът изказа очакване за ескалация на провокациите от страна на властта и на нейните контрапротести.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

И защо се демонизира проектът за Конституция. След приемането от ВНС тя ще има съвсем различен вид. Голямото скачане е сигурно защото ГЕРБ предлага нещо. Първосигналните като чуят ГЕРБ спират да мислят.

26.08.2020 07:29:55

Анонимен

Властта е длъжна да се намеси като разчисти кръстовищата.Не го прави,не защото не може,а защото ще се използва срещу нея.Това е целта.А тя,вече разчетена,няма да бъде постигната. Гражданска война може да има,но не в Европа.Всички,които разчитат на гражданската война няма да я дочакат.По-вероятно е да дочакат зимата в палатките си.

25.08.2020 09:50:07

Анонимен

Когато си граждански неподчинен не очаквай защита от полиция,държава и закон.А контрапротестиращите имат поисканото от тях разрешение за протест и полицията е длъжна да ги охранява.Това дали е ясно на граждански неподчинените.Елиминираш правилата,но и правилата те елиминират.

25.08.2020 09:44:22

Анонимен

Вероятно сега е моментът да се намесят хората на Черепа. Предполагам, че биха могли да бъдат привлечени като охрана на протестите. Сигурен съм, че ще се справят с проблема. А и още нещо. Ако полицията не охранява нерегламентирани протести, това дали означава, че няма да се намесва ако някой набие канчето на някой контрапротестиращ? Просто да го кажат.

25.08.2020 08:47:33

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.