• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Учените откриха нови източници на вода на Луната

Учените откриха нови източници на вода на Луната

/КРОСС/ В крак с усилията на учените за откриване на източници на живот в космоса, експерти успяха да открият нови водни запаси от пробите, събрани от китайската лунна мисия " Chang'e 5" от лунния прах, който те донесоха през 2020 г., съобщи „Индипендънт".

Това може да се окаже голям пробив, защото ще позволи на астронавтите да използват Луната като база за провеждане на изследователски мисии и да използват тази вода според нуждите си.

Откритията са публикувани в списание Nature Geoscience's.

35-те проби са събрани на случаен принцип от лунната почва, в които е открита вода в малки многоцветни стъклени частички колкото косъм. Учените също така смятат, че на Луната има голям резервоар от замръзнала вода, но по-малък от този, който е открит на Земята. Такива мъниста са безбройни по количество и биха могли да носят големи количества вода. Освен това тепърва предстои да се определи поведението на водата, след като се окаже в космоса.

Предишни изследвания, проведени по темата, не обясняват начина на съхранение на водата на Луната, но експертите се надяват, че на Луната трябва да има процес на съхранение на вода.

Стъклените топчета се образуват, когато метеоритите се удрят в Луната, стават твърди и се присъединяват към лунната почва непосредствено след изхвърлянето на горещи разтопени капки. След това те абсорбират водата като гъба и инициират водния цикъл на лунната почва. Според учените част от водата също отива в космоса.

Резултатите от изследването са от решаващо значение за астронавтите, тъй като те възнамеряват да живеят на Луната, за да изучават обстойно другите обекти и характеристики на космоса и небесните тела.

Водата може да бъде извлечена от тези твърди скали чрез разтопяването им и са необходими допълнителни изследвания, за да се определи допълнително дали тази извлечена вода ще бъде годна за пиене.

НАСА възнамерява да изпрати лунна мисия до 2025 г., за да изучава близките планети.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.