• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Язовирите „Порой“ и „Ахелой“ ще подсигуряват водата на Бургас

Язовирите „Порой“ и „Ахелой“ ще подсигуряват водата на Бургас

/КРОСС/ През бюджета на „Българския ВиК холдинг" ЕАД е осигурено финансиране за свързване на язовирите „Порой" и „Ахелой" към водоснабдителната система на Бургас. Изготвени са графици, за да може да стане максимално бързо. Това съобщи в областния град днес заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. С изпълнението на проекта ще се осигури алтернатива за водоснабдяването в дългосрочна перспектива, а не само за 2021 г. и напомни, че през 10-15 години има периоди на цикличност със засушаване, като например към октомври 2007 г. водните количества в язовир "Камчия" са били сходни с настоящите. За Варна захранване ще бъде осигурено чрез превключване към деривация „Китка". За да се намалят загубите на вода по нея, тръбата ще бъде подменена с европейския проект, финансиран по ОПОС, бенефициент по който е ВиК - Варна. Има вече подписани договори, обществена поръчка. Това няма да остане за сметка на варненци. Няма да има повишаване на цената на водата заради помпажното добиване на вода от деривация "Китка", подчерта Нанков. И добави, че е разработен механизъм за покриване на загубите на ВиК оператора. Това ще даде възможност поне 2 месеца по-дълго Бургаска област да черпи вода от яз. „Камчия".

Осигуряването на вода за питейни нужди за хората е приоритет, подчерта Николай Нанков и обърна внимание на ангажираността на регионалното министерство към темата.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Да не се заблуждаваме. Справката показва че двата язовира в момента на 15-16 % от полезният си обем, а цялата им вместимост е за консумацията на варна и бургас само за един месец.Язовир камчия е поне на 28% от полезният си обем.Проблема е, че и при трите язовира няма приток на вода. Ако е вярно за алтернативните кладенци във Варна, защо да чакаме до май?

01.12.2020 20:03:51

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.