• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Учени произвеждат зелен водород директно от морска вода по екологична технология

Учени произвеждат зелен водород директно от морска вода по екологична технология
При този процес течността не се подлага на обезсоляване, което е скъп и замърсяващ околната среда метод

/КРОСС/ Учени от Австралия са разработили начин за производство на зелен водород директно от морска вода, предават от Voica of America (VOA). При този процес течността дори не се подлага на обезсоляване, което е скъп и замърсяващ околната среда метод. Водородът е важен и широко разпространен както за задвижване на автомобили, така и за производство на електроенергия за отопление. По-голямата част от него в момента се добива от изкопаеми горива. При този процес обаче се отделят милиони тонове замърсяващ околната среда въглероден диоксид. А изменението на климата допълнително изостря нарастващата криза с изчерпването на прясната вода.

"Запасите от прясна вода, с които разполагаме, са много ограничени, а за производството на един килограм водород са ни необходими 10 килограма вода", разказва Насир, който е част от екипа.

При тези обстоятелства производството на водород в такъв мащаб просто не е устойчиво. "Затова трябва да намерим алтернативни начини. Търсихме повече от седем години и открихме, че морската вода е най-добрият вариант", продължава Насир.

След като екипът събере морската вода, той използва електролизатор, за да раздели водата директно на двата й основни елемента - кислород и водород. "В момента няма друга възможност, за да декарбонизираме нашето общество. Ето защо смятаме, че нашата технология е голям пробив", продължава изследователят.

Сунита, която също е част от експеримента казва, че държавите признават, че за да постигнат целите си в областта на климата, ще им е необходима молекула без въглеродни емисии. Тя допълва, че този елемент предлага необходимата гъвкавост за множество приложения.

Зеленият водород заема централно място в усилията за по-чисто енергийно бъдеще на много държави по света, включително САЩ . А екипът от учени на Насир се нарежда сред многото, които смело се включват в надпреварата за намиране на устойчив източник на гориво за света, предават от Voica of America (VOA).

Източник: Voicа of America (VOA)

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.