• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Вкусът на водата

Вкусът на водата

/КРОСС/ Има ли водата вкус и мирис и знаете ли, че има дегустатори на вода? Те са специално обучени и ежедневно, освен с уреди в лаборатория, водата, която пием, се оценява от тези хора.

Водата е в основата на нашия живот без която не може да живеем и това е добре известно. Различните води освен всичко останало имат вкус и мирис с едно изключение.

„Донякъде е вярно, но само тази вода, която идва от ледниците. Тя няма мирис и вкус и заради това тя не е много подходяща за пиене и тя не утолява жаждата, защото водата, която пием извън Антарктика, пада на земята като твърди или меки частици тя се обогатява с минерали", каза доц. Любомир Кендеров Биологически факултет на СУ.

„Всъщност причинителите на вкус и мирис на водата са различни органични съединения и бактерии, които постъпват във водата. Именно затова тези индикаторни параметри ни дават сигнал, дали водата има някакво замърсяване", каза Весела Стефанова старши мениджър на лаборатория „Софийска вода".

„За да се определи вкус и мирис на водата сензорно са необходими трима сензорни оценители. Те трябва да са специално обучени. Всеки ден на всички проби, които постъпват се прави дегустация на водата", обясни Весела Стефанова, който е старши мениджър на лаборатория „Софийска вода".

„В крайна сметка потребителя определя вкуса на водата и казва: обичам да пия чешмяна вода или не обичам. Важно е човек да приеме, че водата е нещо ценно, което не е неизчерпаем ресурс. Само човек, който не се е срещал с този проблем не може да оцени, че тази вода не е безкрайно природно богатство за което са ни учили", казва Маргита Алексова, която е мениджър качество на водата в „Софийска вода"

Тя казва, че за да пием наистина чиста вода, трябва да се замислим за начина си на потребление. Какво потребяваме като продукти, като консумация като цяло, защото във всеки един процес имаме използване на вода

бТВ, „Тази събота"

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.