• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Цанко Цанков: Ще атакувам световен рекорд по плуване в открити води

Цанко Цанков: Ще атакувам световен рекорд по плуване в открити води

/КРОСС/ Цанко Цанков, български шампион по маратонско плуване в открити води, ще атакува световен рекорд в дисциплината на 27 август, когато ще преплува в студените води на Тихия океан разстоянието от 36 км между остров Санта Каталина и град Лос Анжелис.

Преодоляването на тази дистанция за рекордно време е част от неговата цел да покори Ocean Seven - най-трудните плувания в открити води, което ще му гарантира място в Международната алея на плувната слава във Fort Lauderdale в САЩ.

Преди отпътуването за САЩ треньорът и мениджър на Цанко - Николай Илиев разказа за трудния път на плувеца до предстоящото събитие. „При подготовката много важна за нас беше помощта на всички спонсори, между които фирми и институции. Протегнатата ръка и навременна помощ от страна на Фондация „Спорт в България" позволи да се направят финалните приготовления и да се сведат до минимум проблемите около организацията и престоя в Щатите, както и около самото преплуване", обясни той.

Илиев обясни, че заминават с екип от 11 души и вече са ангажирали всички, които ще имат участие в организирането и провеждането на събитието.

За своите 36 години, Цанко Цанков постави световен рекорд за 12 часа непрекъснато плуване в 50 метров басейн, преплува Гибралтарския проток и спечели още много медали от различни състезания в дисциплините му.

Цанко Цанков обясни, че миналата година е станал първият българин, преплувал Гибралтарския проток. „Сега ще атакувам протока Каталина, който е един от седемте най-трудни за плуване. Като част от подготовката ми, вече съм преплувал над 1800 километра в открити и студени води и в басейн.

Мисля, че съм се подготвил по най-добрия начин за това, което ми предстои", разказа той.

Очакванията на Цанко Цанков за самото преплуване са да е трудно, защото Тихия океан е с много студени води. Ниската температура на водата - около 18 градуса, създава много рискове, защото това е единственият плувен маратон, който се провежда през нощта и трябва да се плува около 8 часа в тъмни води.

„Това ще е историческо за България постижение за плуването в открити води", каза още той. Разходите са много големи, но обясни, че ще направи всичко възможно да оправдае доверието. Подобно плуване досега не е правено и ще остане част от спортната история на България. Цанко Цанков вярва, че ще даде положителен пример на децата и подрастващите, които да се занимават активно със спорт.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.