• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Прокуратурата проверява защо 9 месеца фекални води се изливат във Варненското езеро

Прокуратурата проверява защо 9 месеца фекални води се изливат във Варненското езеро

/КРОСС/ Започна ремонтът на тръбопровода за отпадъчни води, който замърсява Варненското езеро. Аварията е станала преди месеци. Случаят се проверява от Окръжната прокуратура във Варна.

На ден тръбопроводът изхвърля между 6 и 8 кубични метра битово-фекални води. Това е становището на специалистите. Спуканата подводна тръба свързва и отвежда отпадъчните води на район "Аспарухово" към пречиствателната станция. Аварията е станала преди няколко месеца и е установена със специализирана подводна техника, защото тръбата се намира на дъното на Варненското езеро.

Зам.-кметът на община Варна инж. Христо Иванов обясни, че ремонтът се е забавил, защото е трябвало да се изяснят договорените условия между Министерството на околната среда и водите и фирмата изпълнител за изпълнения строеж през 2011г. След това е направено писмено уведомление и покана до фирмата изпълнител, за да дойде и да се запознае с проблема на място. Според зам.-кмета те са получили кореспонденцията, но не са реагирали.

Ние изчакахме определения срок, докато приключи гаранцията, която беше през декември месец и оттогава започнахме активни действия по пълно обследване на възникналия проблем, водолазни огледи, огледи със специализирана техника, направата на инвестиционен проект за възобновяване на тръбата, коментира инж. Христо Иванов - зам.-кмет на община Варна.

В резултат на това замърсяване във водите на Варненското езеро се получава бурен цъфтеж на фитопланктона, а това води до оцветяване в по-тъмен цвят на морската вода.

По договор ремонтът на тръбопровода ще продължи през следващите три месеца. Сумата, която ще се вложи в него, е 1 300 000 лв., отпуснати от регионалното министерство.

Преди няколко дни национален вестник показа сателитни снимки на Варненския залив, които са документирали тревожния размер на замърсяването с фекални води, предизвикано от авария с канализационна тръба. Въпреки, че е научила за нея още на 20 август м.г. местната администрация не е намерила за нужно да информира гражданите вече повече от девет месеца. Вместо това кметът на града Иван Портних обяви със своя заповед от 30 април т.г. като годен за къпане един от най-замърсените плажове в града.

Снимка, направена на 12 май от сателита Sentinel-2, ясно показва тъмно оцветяване на водата във Варненското езеро, в двата плавателни канала, които го свързват с морено и в югоизточната част на Варненския залив.Според проф. д-р Снежанка Мончева, директор на Института по океанология към БАН, оцветяването на водата се дължи на преждевременния и бурен цъфтеж на фитопланктона Prorocentrum cordatum.

Явлението е причинено от силно биологично замърсяване

на водата във Варненското езеро. "По този начин планктонът се превръща в "лакмус" за това колко мръсна е водата и в каква посока я носи течението", каза проф. Мончева.

На сателитната снимка се вижда как оцветената в тъмно вода на Варненското езеро е преминала през двата плавателни канала, които го свързват с морето, наситила е акваторията на пристанището и е "заляла" по цялата му дължина и плажа на градския район "Аспарухово". Точно него със своя заповед от края на април т.г. кметът на града обяви за един от "годните за къпане".

Сателитната снимка показва също, че макар с по-малка концентрация, замърсената вода се е разнесла към, Южния и част от Централния плаж на Варна. Според специалисти в момента по-сериозното им замърсяване е спирано от стената на вълнолома само заради североизточната посока на вятъра.

От Варненския залив тъмното петно на цъфналия планктон заобикаля целия н. Галата - южно от Варна, като ясно очертава плътно по брега пътя на фекалните води чак до устието на р. Камчия.

Цитирана от специализираното морско издание maritime.bg проф. Мончева обясни, че видът наблюдаван фитопланктон е индикатор за повишено количество на химическите вещества, участващи в минералното хранене на микроводораслите, което на свой ред води до повишена биологична продуктивност.

В края на изминалата седмица бяха разпространени и снимки, направени с дрон, за нуждите на наблюдението, извършвано от Института по океанология във Варна. На тях също ясно са очертани границите на замърсените води, оцветени от цъфналите водорасли.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Варненци какво друго очакват - гюбре си избраха, гюбре и получиха! Говна и лайна, както казваше мой някогашен бивш шеф!

18.05.2020 20:43:21

Анонимен

Сега ли се сетиха, нали оня искаше да си заслужи заплатата?

18.05.2020 12:16:14

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.