• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Зелени водорасли оцветиха Антарктида

Зелени водорасли оцветиха Антарктида

/КРОСС/ Учените са създали първата мащабна карта на микроскопични водорасли на Антарктическия полуостров. Те цъфтят по повърхността на топящия се сняг, оцветявайки го в зелено и така потенциално създават източник на храна за други видове, пише The Guardian.
Британският екип, стоящ зад изследването, вярва, че тези цъфтежи ще разширят обхвата си в бъдеще, заради глобалното затопляне.

В някои райони едноклетъчните форми на живот са толкова нагъсто, че оцветяват снега в ярко зелено и това може да се наблюдава дори от космоса, сочи проучването, публикувано в сряда в списанието Nature Communications.

Биолози от Университета в Кеймбридж и Британската институция за антарктически проучвания прекараха шест години в анализи и наблюдения на зелените снежни водорасли, използвайки комбинация от спътникови данни и наблюдение на земята. Резултатът е първата мащабна карта на водораслите на полуострова, която ще бъде използвана като база за оценка на скоростта, с която белият континент става зелен поради климатичната криза и вече предлага храна за други видове.

Учените вече знаеха, че водораслите са се свързали с дребни гъбични спори и бактерии. „Това е обща система, която потенциално може да формира нови местообитания. Някъде това би било началото на нова екосистема ", казва Мат Дейви от Университета в Кеймбридж, един от учените, които ръководят изследването. Той описва картата на водораслите като липсващото досега парче от мозайката на въглеродния цикъл в Антарктида.

Идентифицирани са 1679 отделни цъфтежа на зелени снежни водорасли, които общо покриват площ от 1,9 квадратни километра. Според учените, водораслите в момента абсорбират нива на въглероден диоксид, еквивалентни на 875 000 средни пътувания с кола из Обединеното кралство.

Почти две трети от цъфтящите зелени водорасли са открити на малки, ниско разположени острови около полуострова, който е сред подложените на най-интензивните затопляния в света райони и на все нови и нови температурни рекорди. Снежните водорасли са по-малко забележими в по-студените, южни райони.

Учените са наблюдавали промени и в разпространението на зеления лишей и мъх, но те растат изключително бавно в сравнение с водораслите. В бъдеще изследователите ще измерват червените и оранжевите водорасли и ще изчисляват как наличието на такива цветни форми може да повлияе на отразяващото топлината качество на албедото на снега.

Справка
Албедото характеризира отражателната способност на повърхността на телата и представлява отношението на количеството отразена слънчева радиация от естествена или изкуствена повърхност към количеството радиация, постъпваща към нея. Албедото зависи от вида и състоянието на отразяващата повърхност и от изменението на слънчевия спектър и ъгъла на падане на слънчевите лъчи. То се променя през деня и в различни периоди на годината. Албедото на планетата Земя е отношението на отразената от Земното кълбо, заедно с атмосферата, слънчева радиация към радиацията, която постъпва на горната граница на атмосферата.
Wikipedia

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.