• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Станишев: Руски газ през Украйна не е спирал, украинската страна си получава таксите за транзит

Станишев: Руски газ през Украйна не е спирал, украинската страна си получава таксите за транзит

/КРОСС/ Путин отвори кутията на Пандора и това е неговата историческа отговорност. Всеки ден война създава кървава бразда и тя ще се помни поколения. Това каза Сергей Станишев - евродепутат, председател на ПЕС и бивш лидер на БСП, в интервю за предаването „Неделя 150" по БНР.

По думите му и двете страни в конфликта в Украйна са се отказали от търсене на политическо решение, което е неоправдано. „Западът продължава да помпа украинската армия с оръжие, което е политика от 2014 г. насам, а сега се засилва. Руската страна търси реванш и военен успех, за да седне на масата на преговорите. Много по-разумно би било, ако в края на миналата година бяха положени усилия за намиране на някакъв стратегически компромис", коментира той.

Според Станишев санкциите на ЕС срещу Русия трябва да бъдат много ясно премерени като икономическо въздействие. „Те целят да накажат агресора в тази война, а не да се окаже, че те ще сринат европейските икономики. Транзитът на руски газ през Украйна не е спирал - бомбите си падат, газът си тече, вероятно украинската страна си получава таксите за транзит. Има много странни неща в тази война, които са наред с другите неща, които виждаме", заяви той.

Лидерът на ПЕС смята, че България трябва да настоява за отсрочка на предлаганото от ЕК ембарго върху руския петрол и се обяви в подкрепа на заявената за това позиция на правителството. „По отношение на газа нещата са доста тревожни като действия на българското правителство", смята той.

По думите му кабинетът „Петков" трябва да предложи мощни социални мерки в подкрепа на гражданите заради високите цени на стоки и горива. „Единственото основание на БСП да бъде в тази коалиция е социалната защита, но това не е много отчетливо видимо като поведение на социалното министерство", допълни той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.