• 25 Юни 2022 |
 •  USD / BGN 1.8585
 •  GBP / BGN 2.2802
 •  CHF / BGN 1.9419
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 29°C

Специалистите на НАСА проучват загадка, свързана с изпращаните телеметрични данни от космическия апарата "Вояджър 1"

Специалистите на НАСА проучват загадка, свързана с изпращаните телеметрични данни от космическия апарата "Вояджър 1"

/КРОСС/ Данните, отчитани от системата, която контролира ориентацията на космическия апарат "Вояджър 1", не отразяват това, което сондата всъщност прави, макар и да е в изправност, твърдят инженери от Лабораторията за реактивно движение на НАСА,  съобщи ЮПИ.

Сондата "Вояджър 1", която е на 23 милиарда километра от Земята, получава и изпълнява команди от екипа на НАСА на Земята и изпраща обратно научни данни. Системата за ориентация поддържа антената на "Вояджър 1" с голям коефициент на усилване точно насочена към Земята, което позволява на апарата да изпраща данните към дома. Сигналът на "Вояджър 1" не е отслабнал, което предполага, че антената остава правилно ориентирана, но телеметричните данни, които връща, изглеждат случайни или невъзможни, казват инженерите.

Всички признаци сочат, че системата работи, а аномалията на телеметричните данни не е задействала никакви бордови системи за защита от грешки, които биха поставили космическия кораб в "безопасен режим" за извършване само на основни операции.

Инженерният екип планира да продължи да следи сигнала, за да определи дали невалидните телеметрични данни идват директно от системата за ориентиране или от друга система, участваща в производството и изпращането на  данни.

Поради разстоянието, на което е космическият апарат от Земята, на наземния екип са необходими два дни, за да изпрати съобщение до "Вояджър 1" и да получи отговор.

Близнакът на "Вояджър 1", "Вояджър 2", който е на  20 милиарда километри от Земята, все още функционира нормално.

И двете сонди са изстреляни през 1977 г. и са единствените космически апарати, които събират данни за междузвездното пространство.

Те също така предоставиха нови сведения за хелиосферата - защитен балон, създаден от Слънцето, който е отвъд орбитата на Плутон.

"Подобна загадка е нещо обичайно на този етап от мисията на "Вояджър" - казва Сюзън Дод, ръководител на проекта "Вояджър 1 и 2" в Лабораторията за реактивно движение.

"И двата космически апарата са на почти 45 години, което далеч надхвърля очакванията на планиращите мисията. Освен това са в междузвездното пространство - среда с висока радиация, в която досега не са летели космически апарати. Така че пред инженерния екип има някои големи предизвикателства. Но смятам, че ако има начин да се реши този проблем, нашият екип ще го намери."

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2022 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.