• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Баснословни обороти в последните дни преди Рамазан в Турция

Баснословни обороти в последните дни преди Рамазан в Турция

/КРОСС/ Тези дни хранителните магазини в Турция правят баснословни обороти. Милиони турци усилено се запасяват с хранителни продукти за месеца на мюсюлманските пости - Рамазан, който започва на 13 април (вторник). Треската за запасяване с храни е във връзка със затягането на ограничителните мерки срещу коронавируса предвид продължаващото увеличаване на броя на заразените и починалите, които надхвърлиха пика от есента миналата година, предаде БТА.Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди преди няколко дни, че през Рамазана ресторантите и кафенетата ще бъдат затворени и ще извършват само поръчки за вкъщи.

Ердоган обяви и една радикална мярка или по-точно отмени общите вечерни молитви в джамиите (теравих намазъ), които се изнасят специално през месеца на Рамазана, макар и с риск да разгневи крайно консервативните мюсюлмани.

"Приканвам всеки да си изпълнява молитвата самостоятелно в къщи, без да се събирате на групи", заяви Ердоган.

Здравните власти през последните дни отчитат по около 50 хиляди заразени дневно и по около 250 жертви (на 11 Април бяха установени 50 637 новозаразени и 237 починали).

Над 65 на сто от местата в интензивните отделения са заети в Истанбул, но в някои окръзи алармират, че са запълнени на 100 процента. Според здравни експерти, ако епидемията продължава с тези темпове, голяма е вероятността от срив в здравната система на страната.

На фона на тези резултати турското вътрешно министерство е разпратило нареждане до властите по места за предприемане на допълнителни мерки. Целта е да се ограничи разпространението на епидемията през месеца на Рамазана поради многото прояви, които са традиционни за този месец.

Във всички окръзи на страната се отменя организирането на вечери в палатките (за ифтари). В предишни години общините организираха в големи палатки раздаването на топла храна за ифтара /мюсюлманската вечеря/.

Един час преди ифтара ще се прекрати продажбата на рамазанските погачи във фурните. Въвеждат се контролирани посещения на гробищата по дни и часове. Предвижда се да бъдат увеличени транстпортните средства в масовия транспорт, главно в часовоте около ифтара, за да се избегне струпването на хора.

Супермаркетите и магазините за хранителни стоки се предвижда да работят с ограничено време. Ограничения ще се прилагат и за работното време на моловете.

Допълнителни мерки се предвижда да бъдат обявени след заседание на специализирания научен съвет за борба срещу коронавируса, което се планира да се състои утре /13 април/ под ръководството на президента Ердоган.

Целта на правителството е да постигне спад в разпространението на епидемията предвид наближаващия туристически сезон. Според експертите, ако не се постигне промяна, туристическият сезон може да се провали.

Едно от главните предложения на здравните експерти е пълен локдаун /затваряне/ през Рамазана. Но няма единно мнение - според едни ще е достатъчно да бъдат възстановени мерките отпреди нормализирането, според други - трябва затваряне на определени сектори, а според трети - пълен локдаун е нужен поне за известно време.

Според здравните експерти Рамазанът е най-подходящото време за "разтоварване "от пандемията.

Комендантски час, затваряне на фризьорските и бръснарските салони, спортните салони, басейните, забрана за излизане от къщи на определени възрастови групи са някои от мерките, които се очаква да бъдат въведени.

Предвижда се учениците, без 8 и 12 клас, да преминат на онлайн обучение.

В същото време и през Рамазана се предвижда да продължи кампанията по ваксинирането на населението.

Турската Дирекция по религиозните въпроси /Диянет/ заяви, че васкината срещу коронавируса не нарушава поста на мюсюлманите по време на рамазана.

Утре /13 април, вторник/, на разсъмване в 83-милионна Турция ще започне Рамазанът - месецът на мюсюлмнските постите, наречен още оруч, който ще продължи един месец с първата традиционна закуска, наречена сахур.

Оручът продължава до залеза на слънцето. Спазващите ритуала не поемат храна и напитки, въздържат се от пушене и от секс. Едва когато след залезе на слънцето ходжата от минарето обяви края на оруча, започва вечерята ифтар, масата се отрупва с храна и вкусотии.

Рамазанът не означава само отказ от храна и напитки. Той заема важно място в живота на мюсюлманите. Оручът има смисъла на споделяне, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора.

Според исляма оручът е най-благодатният от всички останали, поради което мюсюлманите го наричат "султанът на 11-те месеца".

За разлика от предишни години този път заради коронавируса джамиите ще бъдат пусти. Но отвън са украсени със светещи гирлянди с надписи "Добре дошъл Рамазан - султанът на 11-те месеца".

Пак заради пандемията традиционните прояви от социален, културен, развлекателен характер, които в предишни години се провеждаха на живо, този Рамазан ще се организират във виртуална среда.

Оручът продължава един месец, в края на който започва Рамазан или Шекер байрам

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.