• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Защо лястовиците, цветята и пчелите са предвестници на лошо време?

Защо лястовиците, цветята и пчелите са предвестници на лошо време?

/КРОСС/ Във времената, когато метеорологията и физиката все още не са били известни, а сеитбата и прибирането на богата реколта са били най-важната задача, хората са се обръщали към природата. Поведението на животните, характеристиките на растенията, посоката на вятъра и цветът на небето - всичко това е в основата на народните знаци, които се предават от поколение на поколение в продължение на хиляди години.
Наблюденията се трупали и хората започнали сами да прогнозират какъв ще бъде новият ден и дори следващите шест месеца. Всъщност поверията, на които хората продължават да вярват и днес, са обясними от гледна точка на науката. Едно от най-разпространените вярвания е, че ако лястовицата лети ниско, тогава ще вали. Обяснението е просто: преди валежи атмосферното налягане се понижава, а влажността на въздуха се повишава. Поради това крилата на мушиците стават по-тежки и ги спускат надолу, а лястовиците летят към земята след храната. Същото се отнася и до поверията за жабите. Смята се, че скачането им на брега предвещава лошо време. Но и те просто като лястовиците следват мушиците, летящи над земята.

Има и други птици предвестници на дъжд. Това са врабчетата, които се „къпят" в прахта. Оказва се, че в перата се зараждат паразити, които поради спадането на атмосферното налягане преди дъжд се активизират и безпокоят птиците. За да се отърват от вредителите и сърбежа, врабчетата почистват перата си и заедно с прахта се освобождават от паразитите. Поверията, свързани с дъжда, са едни от най-разпространените. Например, че промените във времето могат да бъдат проследени по иглолистните дървета. Преди дъжд клоните се насищат с влага, набъбват и падат под тежестта.

Подобно обяснение има и за явленията, които се случват с пчелите. Поради микроскопични капчици, невидими за човешкото око, крилата на пчелите се намокрят още преди дъжда, така че пчелите предпочитат да останат в кошера и да изчакат лошото време. Прогнози за дъжд се правят и по растенията. Обикновено преди дъжд розите, акацията, орловите нокти и сладката детелина излъчват по-силен аромат, отделяйки повече нектар за привличане на насекомите. Така се опитват да се опрашат, преди дъждът да отмие целия прашец от тях. А глухарчета, теменужки, детелина и водни лилии затварят цветовете си, за да спестят прашец и семена.

За древните хора това би било невероятно, но повечето поверия се обясняват с промени във влажността, атмосферното налягане и законите на физиката. Силното свирене на щурците в сухо време се дължи на факта, че звукът от триенето на елитрата в такива условия се разпространява по-добре. А червеното слънце по залез - с плътността на влажния въздух, през който до нас достигат само дългите светлинни вълни. Застудяването често се оценява по домашни любимци. Например котките усещат колебания в атмосферното налягане и за да съхранят топлината, се свиват на топка и покриват носа си, намалявайки зоната на отдаване на топлина. По същите причини кокошките стоят на един крак, тъй като земята вече изстива.

Сред хората има много вярвания и суеверия. Но много от тях, свързани с времето, са верни, защото природните процеси са естествени от гледна точка на биологията, физиката, химията и други науки.

Прогнози по небесните тела

"Луната прави времето на Земята"

Луната, докато се движи около Земята, създава приливни вълни в океаните. Едновременно, но в много по-малък мащаб, в атмосферата възникват вълни. Тези приливи се изразяват като колебания във въздушното налягане с амплитуда от приблизително 0,02 милиметра живачен стълб. Но тези, които следят времето, знаят, че когато то се промени, дневните колебания на атмосферното налягане могат да достигнат и надхвърлят 20-30 mmHg. Тоест въздействието на лунните приливи върху атмосферата е много незначително. Вярванията за влиянието на Луната върху времето на Земята са се появили по-скоро защото поради измененията във влажността в земната атмосфера Луната изглежда различно за хората при различно време.

"Ясна луна обещава слана"

При ясно небе понижаването на температурата на въздуха през нощта е придружено от допълнително "охлаждане": изглежда, че духа студено от земята. Мразът става все по-силен. Така например при -10°C температурата близо до снежната покривка в ясна нощ може да бъде -20°C. Затова даденото поверие е правдоподобно. Признак за силен студ са и оптичните явления - лунни и слънчеви стълбове (или слънчев кръст), които се наблюдават само когато атмосферата е спокойна и устойчива.

"Ефектът хало вещае лошо време"

Появата на тънки перести облаци в небето най-често свидетелства за промяна на времето: през зимата - за затопляне, през лятото - за възможен дъжд. На тези височини, където са разположени "перата", водната пара е под формата на ледени кристали. Светлината, идваща от слънцето или луната, се пречупва по особен начин в ръбовете на леда, създавайки такава красота като хало.

Прогнози по облаците

Прогнозите за близките дни са добре обяснени от закономерностите на атмосферните процеси. За да си ги изясните, е желателно да знаете основните метеорологични понятия. Атмосферата е океан, където непрекъснато се наблюдават течения от различни въздушни маси. Всяко има свои собствени характеристики (въздушната маса на полярните ширини или умерените, или тропическите...).

Между тях съществува доста тясна преходна зона или (условно) граница на разделяне. В метеорологията такава зона на "нестабилност", която се характеризира с големи контрасти (или резки промени) в температурата и влажността, се нарича атмосферен фронт. Във фронта периодично възникват циклони. Това е вихър с понижено налягане на въздуха, която прилича на мощна въздушна фуния.

Този участък от фронта, който се движи пред циклона, се счита за топъл: вятърът преди „фунията" носи топъл въздух от юг. Участъкът от фронта, който се движи в задната част на циклона, е студен фронт: тук вятърът, обръщащ се на запад или север, носи студен въздух. След около седмица атмосферата се успокоява и на смяна на циклона идва антициклон - област с повишено налягане: за известно време времето става уравновесено. Топлите и студените участъци на атмосферния фронт се характеризират със собствен набор от метеорологични явления. Най-опасните метеорологични явления - порой, градушка, ураган, понякога торнадо, а през зимата снеговалеж и виелица - се случват при активен студен фронт. Да разгледаме тези явления с примера от един летен ден.

"Перестите облаци предвещават лошо време"

Перестите облаци са предвестници на топъл фронт. Фронтът се очаква след около половин ден или ден. Но не е факт, че ще има валежи. Може да завърши със затопляне. Ако обаче зад тях се появят пересто-слоести облаци, тогава да: пет до седем часа след появата им ще се появят слоесто-дъждовни облаци и ще започне топъл дъжд.

"Задушно е - без гръмотевична буря няма да мине"

След преминаването на топъл фронт обикновено настъпва затишие за ден-три (или повече). За колко - зависи от силата на вятъра на височина. Температурата ще се повишава от ден на ден. Преди изместването на студения фронт с дъждове и гръмотевични бури може да стане непоносимо задушно - съдържанието на влага във въздуха значително се увеличава. Небето придобива мътен и белезникав оттенък. Опашки, ветрила и наковалня на върха на облака са признаци за предстояща силна гръмотевична буря и градушка. Появата на висококупести облаци сутрин често показва гръмотевичен процес или промяна на времето. Обикновено такива облаци под формата на нишки, воали или хребети се появяват от западната страна на небето и сякаш идват от една точка на хоризонта.

Час и половина до два часа преди наближаването на фронта с гръмотевични бури на небето се появяват лещовидни облаци. Понякога имат правилна елипсовидна форма и може да приличат на НЛО. Налягането продължава да спада. Купестият облак расте пред очите ни и придобива смайващ вид: отдолу - оловносин, отгоре - ослепително бял. Оцветяването зависи от различното отражение на светлината: долното ниво се състои от относително големи водни капки, след това капките намаляват, горното се състои от ледени кристали. Облакът става купесто-дъждовен. Ако след кратко време върхът се разрасне и границите се размият (образуват се издатини, опашки) или - най-опасното от всичко - се появи изпъната по вятъра наковалня, има голяма вероятност да започне градушка. Наковалнята е огромен резервоар от ледени кристали. Те се устремяват надолу, обединявайки се в този космически полет. Често преди преминаването на гръмотевична буря за кратък миг рязко просветлява, вятърът утихва... Но след това също толкова рязко „настъпва нощ".

А вие следвате ли "знаци", свързани с времето, и добре ли ви служат те? 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.