• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

Люлин планина предлага няколко интересни маршрута за туризъм

Люлин планина предлага няколко интересни маршрута за туризъм

/КРОСС/ Пътешествениците очакват с нетърпение уикенда, за да поемат по туристическите пътеки на страната. Снегът и студеното време правят малко по-трудни по-далечните маршрути. Крайградските райони са много подходящи в този момент.

Люлин планина е едно такова интересно място за туризъм. Макар и да е доста по-малка от популярния си съсед Витоша, тя предлага  места и атракции, които могат да бъдат обиколени и разгледани в рамките на един ден. Планината е доста разнообразна. Северният й склон е покрит от дъбови и букови гори, през които има направени няколко туристически пътеки. Те са маркирани за улеснение, на тези които искат да почиват сред природата. Южните склонове на планината са обезлесени. Те са покрити с тревна растителност и ниски храсти - шипки и други подобни, и са  значително по-бедни на водни ресурси.

Билото на планината е плоско и се издига на 1100-1200 м н.в., като над него стърчат заоблени върхове. Най-високият се нарича Дупевица (1255.8 м), разположен в най-югоизточната част. В съседство с върха се намира изключително интересната местност „Добринова скала“, от която се открива чудесна панорамна гледка.

До връх Дупевица и до Добринова скала може да се стигне за около час и половина, като се тръгне от вилна зона Бонсови поляни. От там започва асфалтов път, който води до старо военно поделение, намиращо се в планината. До 1997 г. то е действащо и достъпът до връх Дупевица, който се намира в рамките на обекта, е ограничен. Днес поделението не функционира и вървейки по асфалтовия път, туристът може лесно да стигне почти до самия връх. Това е и най-удобният начин да се отиде и до Добринова скала, която се намира на около 800-1000 м западно от връх Дупевица.

Североизточните склонове на Люлин планина, обърнати към Софийската котловина, са по-стръмни от тези на югозапад към Пернишката котловина, които са полегати.

Има няколко интересни варианта за туризъм из Люлин планина. От местността „Манастирски поляни“ може да се тръгне към град Банкя, Владая или към върховете на планината - връх Дупевица и връх Добринова скала. В южното подножие на връх Добринова скала, в югозападна посока на около стотина метра от върха, преминава черен път с маркировка, водещ към хижа „Люлин“ и идващ от вилна зона Манастирски поляни“.

Има още една възможност за кратка разходка над вилна зона „Манастирски поляни“ до Горнобанския или Люлинския манастир „Св. св. Кирил и Методий“, известен още и като „Св. Крал“. Манастирът, основан през XV век, днес е действащ манастир на Българската православна църква. Той се намира на около 6 км от центъра на вилния квартал Горна Баня на София на равно място сред смесена борова и широколистна гора.  До манастира се стига по асфалтов път дълъг 1 км, който започва от паркинг във вилна зона „Манастирски поляни".

При изкачване на връх Дупевица се откриват други възможности за туризъм. От там може да се продължи на запад по билото на планината, до Добринова скала и по пътя, водещ към Банкя, да се слезе на голямата поляна Люлинов рид, която е видима от местността Манастирски поляни. Тази поляна е известна също като Летището, ползвана е от селскостопанската авиация по времето на социализма. Под нея има път, който води обратно до вилна зона „Манастирски поляни“, като преминава край Горнобанския манастир. В обратната посока същият път води и към Банкя. Близо до пътя се намират чешмичка и параклис в гората. От връх Дупевица може да се слезе и по северния склон по пътечка в гората и да се стигне до Горнобанския манастир.

Друг интересен маршрут, тръгващ от върха, води към Владая. В близост до портала на поделението тръгва пътека, която стига до Владайския манастир „Св. Петка“. Минава се покрай красива брезова гора. Манастирът е основан по време на Втората българска държава и е възобновен през ХХ век. Понастоящем е постоянно действащ девически манастир към Българската православна църква. Състои се от черква, жилищни и стопански сгради и параклис „Св. Неделя“. Черковният иконостас е обявен за паметник на културата. Владайският манастир е на около 1 км западно от Владая в югоизточното подножие на Люлин планина. До него може да се стигне пеша от квартала или с кола, като се мине под жп линията и веднага след това се завие вдясно.

Друго интересно място в планината е Войнишкият паметник. Той се намира в поляните над горнобанското танково поделение. До него може да се стигне по черен път, тръгващ от местността Кърлежа в Манастирски поляни. До паметника има и чешмичка. От същото място в Манастирски поляни тръгва и стръмна пътека, по която за 15 минути се слиза на пътя София - Перник. Минава се през местността „Черния кос“, а по средата на разстоянието има чешмичка, до която минава черен път, по който може да се стигне до прекрасната скална местност, която всеки жител или гост на столицата е виждал минавайки по шосето идващо от Перник.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.