• 12 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

БСП предлага увеличение на средствата за деца, млади семейства, безработни и пенсионери

БСП предлага увеличение на средствата за деца, млади семейства, безработни и пенсионери

/КРОСС/ „Когато обявихме, че няма да подкрепим бюджета за 2023 г. на управляващите, защото е антисоциален, получихме изключително много критики от същите, а за бюджета бе натрапчиво обяснявано, че продължава социалната политика на предходното редовно правителство. Но от едно внимателно преглеждане на бюджета за Държавното обществено осигуряване за 2023 г. става ясно, че напълно сме си в правото да го наречем така." Това заяви народният представител от „БСП за България" Георги Гьоков вчера по време на обсъждането на второ четене на бюджета на Държавното обществено осигуряване в пленарна зала.

Той отбеляза със съжаление, че уязвимите социални групи отново не намират подкрепа в него и той не способства за повишаване на социалната закрила на българските граждани.

„Хората плащат осигуровки с надежда, когато настъпи осигурително събитие, да получат адекватно обезщетение, но това не се случва, защото някой взима политическото решение, че стабилността на фондовете на ДОО ще е за сметка на хората. Замразяват се обезщетенията на нивата от миналата година, с изключение на майчинството през втората година, което ми дава правото да кажа, че с този бюджет се прилагат рестриктивни мерки за всички осигурителни права", посочи социалистът.

По думите на Георги Гьоков увеличаването на приходите с 1,2 мрлд. лв. ще гарантира по-адекватно осигурителните права на осигурените лица.

„С тези средства ще финансираме предлаганите от нас алтернативни политики като размера на обезщетението по време на отпуск за отглеждане на дете до две години да е 850 лв., преизчисляване на всички пенсии като се приложи коефициент за години осигурителен стаж 1,35, увеличаване на пенсионната вдовишка добавка и увеличаване на възнагражденията за работещите в НОИ с поне 15%", обясни Гьоков.

„При тази ниска безработица и ограничения брой останали без работа с право на обезщетение, увеличението на размера на минималното дневно обезщетение за безработица ще струва пренебрежимо малко на бюджета. Със замразяването му на нивото от Бюджет 2022 от 18 лв. се нарушават всички принципи и норми в Кодекса за социално осигуряване и се пренебрегват препоръките на конвенцията на Международната организация на труда за социална сигурност. Това прави 378 лв. месечно и в никакъв случай не може да бъде определено като адекватно заместващ доходите от труд. При минимална работна заплата от 780 лв. минималният дневен размер на обезщетението трябва да е поне 23 лв.", каза още той.

„БСП е последователна в политиките си за подпомагане на младите семейства и младите българи. Предлагаме обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години да се увеличи от 780 на 850 лв.", заяви депутатът от БСП Драгомир Стойнев.
„Не казвам, че това ще реши всички проблеми на младите семейства, но в крайна сметка трябва да покажем държава, която да се грижи за младите семейства. А и не смятам, че предложението, особено когато става дума за деца, за млади семейства и за бъдещето на нацията, в размер на 14.5 млн лв. - ще създаде риск за бюджета или за така желания дефицит от 3 %. За нас от БСП дали ще е 3%, 3,5% или 4 % - когато става дума за хората, това не е непреодолим проблем", посочи Стойнев.

Социалистът подчерта, че това увеличение на майчинството е наложителната стъпка и с оглед на проблема с липсата на места в детските градини в големите градове. "Трябва да покажем държавно отношение към младите семейства - БСП е последователна в това", изтъкна той и припомни битката и постижението на социалистическата партия детските градини и ясли да станат безплатни.

„Не знам защо увеличаването на възнагражденията на служителите на НОИ с 15% не се подкрепя от управляващите. Тези хора са с най-ниските заплати, обслужват всички български граждани и държавата не може да намери 15 млн. лв. за тях. Те също са жертва на инфлацията и повишените цени, призовавам ви, подкрепете ги", апелира зам.-председателят на ПГ „БСП за България" Георги Свиленски.

„Едва ли има човек в България, който да не знае отколешната ни битка за преизчисление на пенсии. Предлагаме преизчисление на всички пенсии с коефициент от осигурителен стаж 1,35. Това е един добър подход - и на ниво експерти, и на база нашите срещи, които сме провеждали, виждаме удовлетворението от страна нашите пенсионери", заяви Иван Ченчев.

Той определи предложението на социалистите да се увеличи вдовишката добавка на 30% като крачка към справедливостта, която самотните пенсионери заслужават.

„Мисля, че няма човек, който да не иска възрастните хора да водят един справедлив и заслужен доход на фона на инфлация и всичко останало като кризи и всичко останало, което ги натиска и прави проблемите им наистина нерешими. Затова ви призовавам на тези две предложения да обърнете сериозно внимание и мисля, че хората ще останат доволни, без значение от политическата сила", обоснова се Ченчев.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.