• 04 Март 2024 |
 •  USD / BGN 1.8088
 •  GBP / BGN 2.2852
 •  CHF / BGN 2.0412
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 4°C

Десетки обществени лидери учредиха гражданска инициатива „Даная за живот“

Десетки обществени лидери учредиха гражданска инициатива „Даная за живот“
Те започват събирането на подписи с 6 искания за незабавни реформи в детското здравеопазване

/КРОСС/ Слагаме край на примирението ни с болното здравеопазване, чийто жертви са децата, родителите, лекарите и цялото общество - 67 влиятелни обществени фигури и фондация „Даная" основаха гражданска инициатива за спешни реформи в катастрофиралото българско детско здравеопазване. Те са лекари, адвокати, писатели, артисти, музиканти, журналисти, икономисти, спортисти, блогъри, режисьори, учени, университетски преподаватели, учители, еколози, инженери, предприемачи.

През следващите 3 месеца гражданската инициатива ще събира подписи в подкрепа на 6 конкретни обществени искания с конкретни срокове за изпълнение.

Каним всички граждани да подкрепят подписката: Не позволявайте на никого да ви убеждава, че обществото няма думата.

На 3-часовата учредителна среща често се чуваха горчиви и гневни оценки: Прекалено дълго чакахме, толкова дълго, че някои от нас платиха с живота на децата си. Достигнахме критична точка. Институциите ги няма. От десетилетия чакаме национална детска болница, но тя няма да промени нищо, ако не бъде поправена счупената система, в която се давят хиляди семейства. Детското здраве е приоритет на властта само на думи и нейното бездействие убива бъдещето, превръща родителите в просяци, в емигранти или в потънали в скръб и самообвинения майки и бащи, нагнетява враждебност между родители и лекари, докато и едните, и другите сме безпомощни жертви на политическата импотентност и корупция.

Националната гражданска инициатива е създадена в съгласие със Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Тя носи символичното име „Даная за живот" в памет на всички деца с изгубени в системата животи. Детската смъртност в България е една от най-високите в ЕС.
Петицията настоява за:

Дигитална информационна система за всички детски клиники в страната, която насочва в реално време нуждаещите се семейства към най-подходящите клиники и специалисти според населеното място и състоянието на детето.

Гореща телефонна линия с единен национален номер за подаване на сигнали за проблеми и за подкрепа на родителите на деца-пациенти.

Въвеждане на Правила за добра медицинска практика за всички специалности. Проверка и актуализиране на всички медицински протоколи за работа в спешната и неотложната помощ. Широк публичен достъп до протоколите на интернет страниците на болничните заведения и в дигиталната платформа.

Въвеждане на система за качествен контрол на междуболничната и вътреболничната комуникация с проследимост на решенията, действията и отговорностите.

Въвеждане на задължително продължаващо медицинско обучение за всички медицински специалности, базисно обезпечено от всяка болница.

Преструктуриране на Изпълнителната агенция "Медицински надзор" в независим държавен орган, защитен срещу натиск, влияния или омерти.

Целта на тези първи спешни мерки е спасяването на живот.

Исканията ще бъдат внесени в Народното събрание, Министерския съвет и Министерството на здравеопазването, които в срок от 3 месеца трябва да отговорят с конкретни действия или да аргументират публично отказа си да започнат реформи.

Подписката на Националната гражданска инициатива ще бъде събирана само на хартия. Пълният ѝ текст ще бъде публикуван тази седмица на сайта на фондация „Даная" danaya.bg и на фейсбук страницата на фондацията. От там или чрез електронната поща cI@danaya.bg всеки съмишленик може да получи бланка заедно с указанията за попълването ѝ. Информация за подписката ще бъде осигурена и на телефон +359 890 111 375.

Списъкът с 67-те учредители на инициативата също ще бъде публикуван на сайта и на фейсбук страницата на фондацията. Сред тях са Ани Стоянова - майка на Даная, доц. Валери Велев, Захари Карабашлиев, Александър Алексиев, доц. Рада Маркова, Яна Титова, Васил Гюров, Боряна Братоева, Нели Георгиева, Владимир Михайлов, Георги Ненов, д-р Гери Иванова, д-р Елена Георгиева, д-р Стефан Костов, адв. Методи Лалов, Боби Ваклинов, проф. Деси Бошнакова, Красимира Хаджииванова, Мария Касимова-Моасе.

За председател на инициативния комитет е избрана Кремена Кунева.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.