• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Христо Проданов: БСП ще е гарант и стълб на стабилност

Христо Проданов: БСП ще е гарант и стълб на стабилност

/КРОСС/ - Г-н Проданов, кой е основният опонент на БСП на тези парламентарни избори?

- БСП винаги е била последователна в своите действия. Пет години сме единствената и явна опозиция на ГЕРБ, борим се срещу модела, който те създадоха. ГЕРБ са отговорни за състоянието, в което се намираме в момента, а именно - да сме на първи места по всички негативни класации в Европа. Търсим диалог с другите партии, които декларират, че са срещу модела, с който се борим от години.

- Каква предизборна битка очаквате сред водачите на листи в София във вашия район - 23 МИР?

- Водачите на листи в София от всички партии са добре познати на обществото. Иска ми се битката да бъде основана на спор за идеи, каузи и политики, а не на базата на компромати. Обществото се умори от езика на омразата и дребните политически боричкания. За нас най-важно е добруването на българския народ и ще положим всички усилия, за да убедим избирателите, че БСП е политическата сила, която може да изведе България по пътя на развитието и просперитета.

- Какви качества притежават социалистите от листата на БСП?

- Кандидатите в листите на БСП са пример за приемственост. Имаме изтъкнати опитни специалисти, както и млади, добре образовани хора, професионалисти във всички области на обществения живот.

Най-важната цел на БСП е в България да има стабилност, хората да имат сигурност. Да има управление, което да даде перспектива за страната и силна социална и икономическа политика, която да ни изведе от кризите. За да се случи това, трябва да има силна парламентарна група на БСП, която да способства за създаването на законодателство, с което да се постигнат политическите приоритети, които представихме.

- България е в безпрецедентна политическа, икономическа и здравна ситуация? Готова ли е БСП да поеме цялата отговорност?

- Готови сме, можем и знаем как. Ние от "БСП за България" ще бъдем гарант, ще бъдем стълб на стабилност, сигурност и предвидимост в следващия парламент, както бяхме и досега. Отворени сме за разговор по всички теми, които могат да доведат до просперитета на България. Задължително трябва в следващото Народно събрание да се опитаме да постигнем съгласие за редовен кабинет, за да не оставяме страната през зимата в тези кризи без мнозинство и правителство. Ние съзнаваме своята отговорност пред обществото и сме готови да я поемем.

- Какви са вашите основни идеи за овладяване на негативните ефекти от икономическата, социалната и енергийната криза, която се задълбочава?

- Най-голямата задача пред нас в момента е да дадем сигурност на държавата, да помогнем на семействата и домакинствата да оцелеят през тежката зима, която предстои. Затова ние имаме готов план с работещи решения. Част от нашите основни идеи, залегнали в него, са да се намали ДДС от 20% на 9% на енергоносителите и на основните храни от т.нар. малка потребителска кошница. Другата ни цел е държавата да поема първите 200 киловатчаса ток на енергийно слаби семейства. В Гърция държавата поема първите 300 киловатчаса. Свръхпечалбите, натрупани в енергийните производители и търговци, трябва да се разпределят справедливо между българския бизнес, икономика и домакинства. Категорични сме, че трябва да постигнем онова национално съгласие, което да ни гарантира перспектива, че ще имаме нова ядрена мощност, която да ни даде сигурност и стабилност в бъдеще. Бяхме прави за АЕЦ "Белене", както и за много други неща. През 2013 г. направихме и национален референдум, на който събрахме над 770 000 подписа по тази тема. Нека всички партии, които се борят за следващото Народно събрание, отсега да заяват позицията си за изграждане на нова ядрени мощности. В Европа идеята за ядрената енергетика отново се възражда. Във Франция президентът Емануел Макрон иска изграждането на шест нови атомни електроцентрали. Това е работещото и разумно решение. За нас е важно в тези първи 100 дни да бъде завършена и газовата връзка с Гърция.

- С какво тогава трябва да започне работата си следващото Народно събрание?

- Всички трябва да се поучим от трудния опит в 46-ото Народно събрание и да влезем готови в парламента с много конкретни и работещи решения и ние се готвим в две насоки. На първо място това е пакетът от спешни мерки за първите 100 дни от управлението и на второ място това е бюджетът за 2022 г. Когато се сформира новото Народно събрание след 14 ноември, ще имаме много малко време за изготвянето на Бюджет 2022 г. Затова ние от БСП работим в тази посока още отсега и призоваваме останалите политически формации да направят същото. Според нас той трябва да е по-социален и да подпомага и хората, и бизнеса в тези тежки кризи. Точно затова се срещнахме и с редица браншови и работодателски организации, синдикати, производители на мляко, хляб и месо. На тези срещи те имаха възможността да изкажат своите притеснения, нужди и предложения. Така че, това, което ще предложим ние, е широко обсъдено с тези организации и среща необходимата широка обществена подкрепа.

Източник: вестник „Дума"

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.