• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Д-р Рада Прокопова: COVID може да обостри болести, към които имаме предразположение

Д-р Рада Прокопова: COVID може да обостри болести, към които имаме предразположение

/КРОСС/ В рубриката "Гласът на Dariknews.bg" днес разговаряме с д-р Рада Прокопова за ваксините срещу коронавируса, лечението и възможните усложнения след преболедуване.

Тя е водещ кардиолог и началник на Отделението по кардиология към Клиниката по вътрешни болести на болница „Света Анна", лекувала е пациенти със заболявания на сърдечно-съдовата система и COVID.

Д-р Прокопова бе и една от първите ваксинирани срещу коронавирус още на 27 декември.

За ваксините, страничните прояви и очакванията

Д-р Прокопова е получила и втората доза от ваксината на 18 януари. При реимунизацията са се появили леки странични ефекти, които не са били по-различни от очакваните.

Тя не е взимала по-специални мерки за предпазване от разболяване, но препоръча в този преходен период да бъдат ограничени контактите максимално.

"В понеделник получих втората доза. Не беше толкова тежко, колко хората може би си мислят, че е. Но както си пише, при втората дозировка има някакви странични действия, повече отколкото при първата. При първата почти никой от нищо не се е оплаквал, при втората е като миниразболяване, но минава в рамките на 10 часа и в момента никой от нищо не се оплаква. Аз имах малко температура и болки в мускулите, колеги се оплакаха от отпадналост. Болките в мускулите може би са най-характерни", посочи тя.

Д-р Прокопова разказа, че двама от колегите й са се разболели между двете дози от ваксината. При тях заболяването е протекло много по-леко и без усложнения. По думите й това, че те са заболели, не е пречка да получат и втората доза от ваксината, когато вече са добре.

Тя уточни, че самата тя не е имала преди имунизацията антитела, но 10-15 дена след втората доза ще се изследва.

Кардиологът посочи, че в „Света Анна" голяма част от медиците, които нямат антитела, са вече ваксинирани и се гледа положително на имунизацията.

„Нагласата е силно положителна, не съм срещнала съпротива нито явна, нито тайна от медицински сестри, санитари или други специалисти. Вероятно това, което ние заедно видяхме за тези месеци в болницата, е достатъчно ужасно и страшно, за да знаем какво може да очаква един човек, болен от коронавирус. Познанието по въпроса, а не невежеството трябва да е водещо. Не считам за уместно хора без медицинско образование и то специализирано, да дават каквито и да е насоки по отношение на вредата или ползата от ваксинация. Това би било в полза на цялото общество. В крайна сметка всеки здравомислещ би трябвало да потърси помощ от специалист, когато има някакъв проблем. Никой разумен човек не си лежи под колата да си я оправя, а я води на автомонтьор. Нали така? Разумът и интелигентността изискват да се съобразяваме с хората, които имат достатъчно основание да имат мнение", подчерта тя./

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.