• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Даниел Вълчев: Идеята на 100% държавата да финансира ВУЗ-овете изглежда като хрумване

Даниел Вълчев: Идеята на 100% държавата да финансира ВУЗ-овете изглежда като хрумване

/КРОСС/ Идеята на 100% държавата да финансира ВУЗ-овете изглежда като хрумване. Когато правиш някаква промяна, трябва да знаеш какво искаш да постигнеш. Това каза  деканът на Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски" Даниел Вълчев в предаването „Тази неделя" по бТВ.

Той заяви, че Софийският университет ще излезе със своя позиция за безплатното обучение.

Безплатното висше образование е обявено като начин за предоставяне на равен достъп до висше образование на всички младежи и подобряване начина на финансиране на държавните висши училища. Това обаче са две доста различни задачи, подчерта Даниел Вълчев.

Според него предложението на Николай Денков създава няколко проблема. Той припомни, че акад. Денков е бил министър на образованието на няколко пъти в различни правителства и заместник-министър. „Аз лично не съм чул такава идея от него за тези няколко години, откакто е в публичния живот. Никой по време на бюджетната процедура не постави този въпрос. Това създава впечатлението, че това е едно хрумване. В такива големи и тежки системи не бива да се говори с хрумвания", категоричен бе Вълчев.

Тъй като студентите няма да плащат такси, държавата ще трябва да компенсира висшите държавни училища. Държавните висши училища, освен от бюджета, формират своя бюджет и от тези такси. „Не знам дали е умна идея на 100% държавата да финансира висшите учебни заведения", каза още Вълчев.

Такава държавна политика не трябва да се прави на парче, а да бъде обмислена, добре комуникирана с обществото и да започне от някакъв нормален момент, от началото на учебната година, смята Даниел Вълчев.

„Не се мисли предварително и след това се правят такива фойерверки. Моето лично мнение е, че това се прави единствено с цел политически да се привлече вниманието на студентите. Логиката е съвсем проста: „Драги студенти, ние мислим за вас, гласувайте за нас", което е изключително грозно", смята Вълчев. 

Българската образователна система в областта на висшето образование в момента няма силни критерии за изход от системата и за академично израстване.

По думите му стипендиите са добър вариант студентите да бъдат стимулирани. Според него трябва модерна система за децата, които нямат възможност за висше образование, да бъдат подпомогнати.

бТВ, „Тази неделя"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.