• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Взривът в Чехия е трябвало да избухне в България

Взривът в Чехия е трябвало да избухне в България

/КРОСС/ Чешката полиция съобщи, че експлозията във Върбетице през 2014 г. не е трябвало да стане на чешка територия, а на българска. Това съобщава „Дойче Веле" заедно с информация на чешките власти, че руските разузнавачи Александър Мишкин и Анатолий Чепига са участвали във взрива.

Експлозията на боеприпаси в склад във Върбетице през октомври 2014 г., за която Чешката република подозира агенти на руските специални служби, не би трябвало да се случи на чешка територия. Това съобщи министърът на вътрешните работи на Чешката република, първият вицепремиер Ян Хамачек в ефира на чешката телевизия.

Според министъра е било планирано боеприпасите да се взривят по-късно, след като бъдат транспортирани до България.

По данни на разследването, в покупката е участвал българският търговец на оръжие Емилиян Гебрев, който беше отровен през 2015 г., но оцеля.

Според Хамачек полицията е установила, че руските разузнавачи Александър Мишкин и Анатолий Чепига са участвали във взривовете (те са имали руски паспорти на имената на Александър Петров и Руслан Боширов; по време на престоя им в Чехия от 11 до 16 октомври 2014 г. , те са използвали също паспорти на името на гражданина на Молдова Николай Поп и гражданина на Таджикистан Руслан Табаров). Скоро след отравянето на Юлия и Сергей Скрипал в британския Солсбъри, стана известно, че агентите са действали в интерес на Руската федерация.

Седмичникът "Респект" твърди, че Гебрев е доставял оръжие в зони на военни конфликти. Както посочват редица медии боеприпасите, съхранявани в склада, може да са били предназначени за доставки в Украйна или Сирия. Чешкото радио съобщава, че във Върбетице „е избухнало нещо, което Гебрев вече е бил купил и е започнал да изнася". На свой ред ръководителят на чешкото правителство Андрей Бабиш заяви, че по това време вече е било платено за боеприпасите.

Премиерът на Чешката република обеща, че членовете на правителството ще се запознаят с материалите на специалните служби на страната днес. На свой ред Ян Хамачек, изпълняващ длъжност ръководител на чешкото външно министерство, заяви, че информацията за служителите на реда ще бъде предоставена за обсъждане от външните министри на страните от ЕС.

На този фон антиправителственото движение „Милион моменти за демокрация" проведе протестна акция близо до руското посолство в Прага.

Вицепремиерът и министър на промишлеността и търговията Карел Хавличек заяви по чешката телевизия, че на руската компания "Росатом" ще бъде забранено да участва в търга за изграждането на нов енергиен блок в атомната електроцентрала "Дуковани" през следващите дни.

По-рано чешкият премиер Бабиш заяви, че специалните служби са му предоставили недвусмислени доказателства за участието на руски военни разузнавачи в експлозията на боеприпаси в село Върбетице, при което са загинали двама души.
"Чешката република е суверенна държава и тя трябва да реагира на откриването на такива факти", подчерта премиерът в тази връзка.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Поразен

Изключително ювелирна работа на чешките служби... От 2014г чак досега 2021... Седем години къртовски труд... А руските разузнавачи...разочароващо ниска квалификация.... Не могат да настроят взривовете за точен час... Не могат да приложат най-смъртоносната отрова така че да убият невинния български оръжеен търговец... Въобще какви ги вършат там в КГБ... Срам и позор... И заедно с това слава на НАТОвските контраразузнаване, под непоклатимото ЦРУ ръководство... Ура...

19.04.2021 20:22:42

Анонимен

А-а. Постанх и се замислих. И защо са решили, че взривът е трябвало да стане в България, след като стоката е била платена и предназначена за трети пазари. Просто няма логика да идва в България . Щяла е да замине до крайния купувач, който и да е той. Е, да де, всичко това не намалява вината на коварните руснаци, които очевидно мразят всичко живо по- на запад от Москва и ядат деца на закуска.

19.04.2021 17:44:25

Анонимен

Бах ма-аму. До сега не знаех че светът умира от страх от руските тайни служби, а в тях има само двама агенти и само им сменят паспортите. Явно освен другото са и големи кутсузлии. До момента не успяха да отровят никого като хората, навсякъде където бяха се осветиха и вече цял свят ги познава. Интересното в цялата статия е че няма да допуснат руснаците да строят някакъв енергоблок. По логиката на въпроса,: кой има интерес, излиза че пак нашите атлантически приятели, спасители, стратегически партньори и учители по демокрация- щатите са забъркали лайн@та. Дойче веле пак ни хванаха за канарчета, ама и те не са виновни, просто изпълняват поръчка.

19.04.2021 17:39:09

Анонимен

пожарни касети http://www.firebg.org/bg/products/64/65/

19.04.2021 15:44:35

Анонимен

Руските "разузнавачи" след като са си свършили работата в Чехия защо е трябвало да отравят българският търговец на оръжие Гебрев. По вероятно да са го направили тези, които са платили за стоката, но не им е била доставена и са си искали парите. Клишето "става известно" не е подкрепено с назоваване на източника. Сюжет, който не издържа и за най-глупавия криминален роман. Версиите вероятно са обработвани от един център, но не са доогледани, защото не се е знаело какво ще излезе наяве.

19.04.2021 14:27:06

Само цитирам

Предполага се, може би, има вероятност, съобщава се, твърди се, недвусмислени доказателства (двусмислени има ли), Дойче веле...

19.04.2021 13:58:14

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.