• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Министър Зарков: Съдебната реформа не е лесна, но вървим в правилната посока

Министър Зарков: Съдебната реформа не е лесна, но вървим в правилната посока

/КРОСС/ Въпросът за върховенството на закона не е само национален въпрос. А темата за върховенството на закона не е нова за нас в България. Реформата се прави стъпка по стъпка, посоката е правилна, тенденцията е ясна - това заяви министър Крум Зарков на срещата си с председателя на Съда на Европейския съюз (СЕС) проф. Кун Ленартс днес в Министерството на правосъдието.

Проф. Ленартс подчерта, че всички 27 страни-членки са изправени пред предизвикателства по темата за върховенството на закона, но спецификите на тези предизвикателства са различни.

Крум Зарков увери, че България ще продължи с усилията си да допринася и подкрепя работата на Съда на Европейския съюз.

По-рано днес двамата участваха в конференция на тема: „Върховенството на закона и конституционната идентичност на Европейския съюз“, организирана от Българската асоциация за европейско право. Събитието е в рамките на 30-ия конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE), който ще се проведе в края на май и началото на юни в София.

Гост и лектор на форума бе проф. Кун Ленартс, домакин – председателят на БАЕП Александър Арабаджиев, българският съдия в СЕС. На конференцията присъстваха председателите на Върховния касационен съд Галина Захарова, на Върховния административен съд Георги Чолаков, на Конституционния съд Павлина Панова, зам.-председателят на Висшия адвокатски съвет Ина Лулчева, българският съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург Йонко Грозев, съдията ни в Общия съд на ЕС Александър Корнезов, магистрати, адвокати, преподаватели.   

„Въпросите за върховенството на закона и конституционната идентичност на ЕС болезнено и актуално стоят и пред България. За нас е признание, чест и възможност да ги поставим, включително и на предстоящия висок форум в София“, заяви в приветствието си министър Зарков.

В изложението си пред конференцията Кун Ленартс подчерта, че „всички държави от ЕС са важни в Съюза, ценностите не се налагат от Брюксел или от Люксембург, това са споделени ценности“.

Всяка държава сама решава дали да се присъедини към ЕС, но направи ли го, поема задължението да спазва Хартата на основните права на ЕС, напомни Ленартс. Това не означава, че Съюзът представлява единен конституционен модел, но от всяка държава се очаква като краен резултат да постигне спазването на принципа на върховенството на закона. „Не можем да намалим стандарта, да отстъпим от ценности, не можем да проявяваме толерантност или търпимост към корупцията, например“, акцентира председателят на Съда на ЕС.

И още: Гръбнакът на демократичната общност са върховенството на правото и независимата съдебна система. Съдилищата трябва да са арбитри и пазители на върховенството на правото. Без независими съдии публичните власти могат да упражняват властта превратно. А националната идентичност не може да е такава, че да нарушава базисни ценности на ЕС, основната от които – върховенството на правото.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

По бързо да стигне до теб.

18.02.2023 06:04:11

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.