• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Доц. Тонка Върлева: В България заразените с ХИВ са два-три пъти повече от официално регистрираните

Доц. Тонка Върлева: В България заразените с ХИВ са два-три пъти повече от официално регистрираните

/КРОСС/ В България заразените с ХИВ са два-три пъти повече от официално регистрираните, това каза в интервю пред БТА доц. Тонка Върлева, член на Комитета по стратегическо планиране към Борда на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

От началото на годината досега новорегистрираните ХИВ позитивни българи са 299, като 25-30 на сто от тях са чуждестранни граждани, а голяма част от тях са лица от Украйна, посочи доц. Върлева. Продължава работата по създаване на ваксина срещу ХИВ, каза още доц. Върлева. По думите й създаването на ваксината се затруднява заради твърде бързата изменчивост на вируса. В света над 6 милиона души не знаят, че са заразени с ХИВ инфекцията, допълни тя.

От началото на 2022 г. досега в България има 299 новорегистрирани носители на ХИВ инфекцията, като 25-30 на сто от тях са чуждестранни граждани, а голяма част от тях са лица от Украйна, каза доц. Върлева.

По думите й всички те получават антиретровирусна терапия. Регистрираните с ХИВ инфекция в България общо са 4020 души. Прави впечатление, че през последните години в страната ни 80-90 процента са инфектирани по сексуален път, като близо половината от тях са мъже, имащи сексуални контакти с мъже. Близо 5 процента от заразените са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици, основно на хероин. За сравнение, през 2007-2008 г. инфектираните сред инжекционно употребяващите наркотици беше над 40 процента, посочи лекарят. Благодарение на програмите за обмен на игли и спринцовки, както и своевременното включване на зависимите в метадонови програми, броят на инфектираните в тази група намаля. По думите й трябва да се отчете обаче и фактът, че е намаляла употребата на инжекционни наркотици за сметка на пероралните. Инжекционната употреба на наркотици води до рискове от зараза освен с ХИВ, с хепатит В или хепатит С. Хепатит С е сто пъти по-заразен от ХИВ, каза още доц. Върлева.

Всяка година Министерството на здравеопазването организира търг за централна доставка за тестове за СПИН. Ежегодно се организират четири кампании, в които се популяризират изследванията за ХИВ и всяка година се изследват около 250 - 300 хиляди души. По думите й по време на ковид вълната броят им е намалял заради затруднения достъп до изследвания.

На 1 декември се отбелязва Световният ден за борба със СПИН.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ГЕРБ-Харемът "Мати Хари" проверен ли е?! А ДС-ГУце АБВ-триперо първан?!

01.12.2022 23:09:54

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.