• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

В Априлци тържествено ще бъдат отбелязани 147 години от Новоселското въстание

В Априлци тържествено ще бъдат отбелязани 147 години от Новоселското въстание

/КРОСС/ В Априлци днес тържествено ще бъдат отбелязани 147 години от Новоселското въстание, част от епопеята на Априлското въстание, съобщи за БТА кметът на община Априлци Тихомир Кукенски.

Президентът Румен Радев ще участва в Априлци, от 20:00 ч., в тържественото отбелязване на годишнината, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Събитието ще се състои на площад „Априлско въстание", кв. Ново село в града, където държавният глава ще произнесе слово и ще отдаде почит в памет на загиналите в Новоселското въстание.

Програмата ще започне с церемония по поднасяне на венци в памет на загиналите в Новоселското въстание в местността „Черен паметник", кв. „Зла река". След това ще започне възстановката „Обявяване на Новоселското въстание". Тя ще бъде представена от Национално дружество „Традиция", регионален клон „34-и пехотен Троянски полк" - Априлци - Троян - Севлиево, на площад „Априлско въстание" в кв. „Ново село". Това е мястото, където е обявено въстанието. Във възстановката ще участват между 150-200 души, каза кметът Кукенски.

Събитията ще продължат в 17:30 часа с концерт на Гвардейски представителен духов оркестър и с рецитал на ученици от СУ „Васил Левски" в Априлци.

Детският духов оркестър „Децата на Априлци" при Народно читалище "Светлина-1895" също ще участва в програмата, а след това е концертът на Представителен ансамбъл на въоръжените сили.

От 20:00 часа ще започне тържествената заря-проверка, в която ще участва президентът Румен Радев.

Въстанието в Ново село е обявено на 2 май 1876 година. Създадена е Новоселската република, която просъществува девет дни - до 11 май, когато въстанието е потушено, припомни Кукенски.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.