• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

170 години от въстанието от 1850 лето отбелязват в Белоградчик

170 години от въстанието от 1850 лето отбелязват в Белоградчик

/КРОСС/ В навечерието сме на най- паметната дата за Белоградчик - въстанието от 1850 лето. Идеята на общинското ръководство беше по повод юбилея 170 години от избухването да направи голямо честване под патронажа на президента Румен Радев. Вместо това, на 29 май от 11:00 часа ще се извърши панахида в храма "Св. вмчк Георги Победоносец" и ще се поднесат цветя на надгробните паметници на загиналите въстаници. В 11:30 ч. ще се поднесат венци и цветя и пред паметника на обезглавените ръководители на въстанието до Белоградчишката крепост. В предходните години след панахидата от храма тръгваше литийно шествие, в което участваха ученици, граждани, представители на институциите, организациите и гости. То спираше пред паметника на въстаника в двора на историческия музей, където кметът и председателят на общинския съвет полагаха венец. След това шествието продължаваше до паметника до крепостта, където се провеждаше тържествена заря, полагаха се венци и цветя на паметника.

През пролетта на 1850 година в Раковишкия манастир се провеждат събрания на българите от Северозападна България. На тях се решава кога и как да избухне въстание. Съгласно изработения план, въстанието трябвало да избухне на 1 юни - Спасовден. Най - напред е трябвало да бъдат превзети Лом и Белоградчик, а по - късно с общи усилия да бъде превзета и Видинската крепост. Определени са и ръководителите на въстанието в трите области, целите и агитаторите. Главният агитатор е Първул Станков от село Стакевци. Инициатори на въстанието са белоградчишките нотабили - Цоло Тодоров, Лило Панов, дядо Божин и Недялко Влаха. Те са разкрити и арестувани няколко дни преди определената дата. Това послужило за знак за начало на въстанието в белоградчишко. Към 29 май цялата белоградчишка нахия била обхваната от пламъка на бунта. Въстаниците се опитват да превземат Белоградчишката крепост, но това не е по силите им. На 4 и 5 юни е единствената спечелена битка от въстаниците - при село Калугер /Гранитово/. На 9 юни турците влизат в Белоградчик и убиват и грабят наред. С това завършва първият етап от въстанието.

Предвид въведената извънредна епидемична обстановка в България, екипът на община Белоградчик и Исторически музей - Белоградчик напомнят за стриктно спазване на противоепидемичните мерки и избягване струпването на хора.

2020-05-29

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.