• 08 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8167
  •  GBP / BGN 2.2794
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Министър Вътев: Земеделските производители да се сдружават, за да бъдат конкурентни на пазара

Министър Вътев: Земеделските производители да се сдружават, за да бъдат конкурентни на пазара

/КРОСС/ Земеделските производители трябва да се сдружават, за да намалят разходите и да бъдат конкурентни на пазара. Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който посети днес  оранжерията на зеленчукопроизводителя Иван Кабуров в село Мало Конаре, област Пазаржик. 

Министър Вътев се запозна с проблемите на стопанството през зимния сезон и високите енергийни разходи, заради които към момента земеделският производител се е отказал от отглеждането на оранжерийни домати през зимния сезон. 

„Големият ни проблем е, че не се сдружаваме, за да станем по-конкурентни, а на пазара се конкурираме само с кооперативи. Няма как да сме конкурентни всеки сам. Трябва да си обединявме усилията, са да обединим разходите по веригата на доставки и по пътя на цялата продукция от полето до трапезата", коментира министър Вътев.

Той подчерта, че субсидирането трябва да дава резултати и да има продукция за българските потребители. 

Министър Вътев съобщи за предприетите действия от Министерството на земеделието и храните в помощ на сектора за облекчаване на режима при изграждането на сондажи за напояване. 

„Едва ли някой се съмнява, че България има достатъчно вода за напояване. Този режим трябва да бъде не разрешителен, а задължителен. Нашата цел номер едно е това да се преобърне", каза министър Вътев и допълни, че тази година ще има помощ за напояване. 

Той съобщи, че заедно МЗХ и Селскостопанска академия работят по актуализиране на агроекологичното райониране на страната за отглеждане на земеделските култури, за да бъдат отчетени настъпващите климатични промени и най-благоприятните условия за съответните видове и сортове. 

Във връзка с предложението на Иван Кабуров държавата да осигурява безплатно опаковки на производителите министър Вътев посочи, че трябва да се направи сериозен анализ с оглед отражението върху бюджета.  

„Аз лично съм за сериозни данъчни насърчения на земеделските производители, за да излязат на светло, а не просто да се раздават субсидии, без някой да има ангажимент", заяви земеделският министър. 

В срещата участваха заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев, предсседателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов, областният управител на Пазарджик Валентина Кайтазова, заместник-областният управител на Пловдив Димитър Добрев и кметът на Пазарджик Петър Куленски.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

До долното зомби, откачалко ТКЗСтата нямат нищо общо с кооперациите, които е имало в България преди 9ти и които има из цяла Европа и сега. Соца нанесе такива щети на българското село и земеделие, че още му берат плодовете. Скъсани традиции градени с десетилетия се възстановяват много трудно, отделно сектора бе завладян от бившата номенклатура, която хал хабер си няма от земеделие и пазарни принципи, дай им само да крадат субсидии, да карат скъпи коли и толкоз…

14.01.2024 10:57:05

Помнещ

Абе позабравили историята...сдружаването се нарича КООПЕРАЦИЯ...а нали такива готови кооперации по селата ги разрушиха баш демократите, начело със Зелю Зелев, през 90-те години.... Аааааааааа

14.01.2024 07:25:17

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.