• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Кен Ху от Huawei призова ИКТ индустрията да обедини усилия за следващия етап от развитието на 5G

Кен Ху от Huawei призова ИКТ индустрията да обедини усилия за следващия етап от развитието на 5G

/КРОСС/ [Дубай, ОАЕ, 13 октомври 2021 г.] 12-ият годишен глобален форум за мобилни широколентови услуги (MBBF) на Huawei стартира днес в Дубай с ключово изказване на ротационния председател на компанията Кен Ху.

Той представи настоящото състояние на развитието на 5G и новите възможности занапред. "Само за пет години търговско внедряване 5G осигури значително подобряване на мобилния опит за потребителите и вече дава нови възможности на различни индустрии по целия свят. Напредъкът беше много по-бърз, отколкото очаквахме, особено по отношение на абонатната база, мрежовото покритие и огромния брой 5G терминали на пазара. "

Ху очерта три области, които ще стимулират следващия етап от растежа на 5G, включително XR услуги, B2B пазара и нисковъглеродното развитие.

Настоящото състояние на глобалното развитие на 5G

В момента по света има 176 търговски 5G мрежи, обслужващи повече от 500 милиона абонати. В потребителското пространство средната скорост на изтегляне на 5G е приблизително 10 пъти по-голяма от тази на 4G, което допринася за по-широкото използване на приложения като VR и 360º предаване. В корпоративното пространство вече има 10 000 проекта, изследващи B2B приложения на 5G (5GtoB) по целия свят. Приложенията за 5G в индустрии като производство, минно дело и пристанища вече са преминали изпитания и се възпроизвеждат в глобален мащаб.

Въпреки че напредъкът е стабилен, Ху отбеляза, че все още има някои области за подобрение. "В момента повече от половината от тези 10 000 5GtoB проекта са в Китай. Вече имаме огромен брой случаи на използване, но трябва да изградим по-устойчиви бизнеси."

Той продължи да говори за по-широки промени, които ще окажат дългосрочно въздействие върху ИКТ индустрията, включително ускорената дигитална трансформация, следствие от пандемията, как облакът и ИИ са станали задължителни за всички организации и как светът приема по- сериозно климатичните промени. "Тези тенденции предоставят много възможности за нашата индустрия", каза той. "Но те също създават някои предизвикателства. Има неща, които можем да направим, за да се подготвим."

Първо, индустрията трябва да подготви мрежи, устройства и съдържание за експлозивен растеж в разширената реалност (XR).
За да поддържат плавно базирано на облак XR изживяване, мрежите трябва да осигурят скорост на изтегляне по-висока от 4,6 Gbit/s с латентност не по-голяма от 10 милисекунди. Миналата година, отбеляза Ху, пуснахме целите си за 5.5G. И вярваме, че те ще помогнат за справяне с това предизвикателство."

По отношение на устройството, намаляването на бариерите пред използването на слушалки е от решаващо значение за достигане на повратна точка във виртуалната реалност, една от ключовите технологии в репертоара на разширената реалност за AR, VR и MR. "За да достигнем този преломен момент, трябва да подобрим както слушалките, така и съдържанието. За слушалките хората искат устройства, които са по-малки, по-леки и по-достъпни." За да обогати екосистемата на съдържанието, Ху призова индустрията да предостави облачни платформи и инструменти, опростяващи разработването на съдържание, което е изключително трудно и скъпо.

Второ, телекомуникационните оператори трябва да подобрят своите мрежи и да развият нови възможности, за да се подготвят за 5GtoB. Силната мрежа е от ключово значение за 5G приложенията за индустриална употреба, така че операторите трябва да продължават да подобряват мрежовите възможности, като възходяща връзка, позициониране и разпознаване. Тъй като индустриалните сценарии са много по-сложни от потребителските, O&M може да бъде истинско предизвикателство. За да помогне, Huawei разработва автономни мрежи, които внасят интелигентност във всички аспекти на 5G мрежите, от планирането и изграждането до поддръжката и оптимизацията.

Дигиталната трансформация също изисква гъвкавост. В допълнение към осигуряването на свързаност, операторите могат да служат и като доставчици на облачни услуги, системни интегратори и др. и да развиват необходимите възможности. За да се стимулира по-широкото приемане на 5G в индустриите, разработването на специфични за промишлеността стандарти за далекосъобщения също е важно. В Китай операторите, заедно с техните индустриални партньори, започнаха работа по стандартите за прилагане на 5G в индустрии като добива на въглища, стомана и електроенергия и това помогна за по-голямото прилагане на 5G в тези сектори.

Отвъд технологиите, заяви в заключение Ху, това са някои от нематериалните силни страни, които няма да осигурят незабавна печалба, но ще бъдат ключови за дългосрочната конкурентоспособност на пазара на 5GtoB.

Трето, индустрията трябва да се подготви да стане зелена. Според Световния икономически форум, до 2030 г. цифровите технологии могат да помогнат за намаляване на глобалните емисии на въглерод с поне 15%. От една страна, заяви Кен Ху, имаме чудесна възможност да помогнем на всички индустрии да намалят емисиите и да подобрят енергийната ефективност с цифрови технологии. От друга страна, трябва да признаем, че нашата индустрия има нарастващ въглероден отпечатък и трябва да предприемем стъпки за подобряване в тази насока. В момента Huawei използва нови материали и алгоритми за намаляване на консумацията на енергия на нашите продукти, ремоделираме сайтове и оптимизираме управлението на захранването в нашите центрове за данни за по-голяма ефективност.

„Станахме свидетели на толкова много промени през последните две години - с пандемията, в технологиите, бизнеса и икономиката", заключи Ху. "Продължавайки напред, когато светът започва да се възстановява, ние трябва да разпознаем възможностите пред нас и да се подготвим за тях. Трябва да подготвим нашите технологии, нашия бизнес и нашите възможности."

Глобалния форум за мобилни широколентови връзки 2021 е домакинстван от Huawei, заедно със неговите индустриални партньори GSMA и Съвета за телекомуникации SAMENA. Форумът събира оператори на мобилни мрежи, лидери във вертикалната индустрия и партньори в екосистемите от цял свят, за да обсъдят как да увеличат максимално потенциала на 5G и да развият мобилната индустрия в бъдеще.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.